Menu +

NLP artikelen zoeken

Van LSD naar KLUTS

LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen) is een simpel ezelsbruggetje om de activiteiten tijdens een interview als techniek te onthouden. Iets uitgebreider is KLUTS, waarbij 5 aspecten van actief interviewen worden benoemd.

 

KLUTS staat voor Kijken, Luisteren, Uitvragen, Toetsen en Samenvatten. De L van LSD is uitgesplitst naar Kijken en Luisteren, de S van LSD is uitgesplitst naar Toetsen en Samenvatten.

Kijken: hou oogcontact met je gesprekspartner. Zowel om ‘contact’ te houden, als om na te gaan wat er bij je gesprekspartner gebeurt.

Luisteren: actief luisteren is meer dan alleen horen wat de ander zegt.

Uitvragen: zorg er voor dat je de informatie krijgt die je nodig hebt. Uitvragen doe je wanneer de vraag niet is beantwoord, het antwoord niet volledig is, niet relevant is of niet duidelijk is.

Toetsen: controleer in het gesprek of je begrijpt wat de ander zegt. Geef wat de ander zegt terug in je eigen woorden, en check of dat wat je zegt inderdaad is wat de ander bedoeld.

Samenvatten: de afspraken en de hoofdzaken in een samenvatting weergeven is een krachtige methode om goede afstemming te krijgen over wat er nou besproken en afgesproken is, en om overeenstemming te krijgen over wat nu het belangrijkste was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.