Menu +

NLP artikelen zoeken

Spelen met NLP – 4 Effectief handelen

NLP gaat over situationele effectiviteit. Dus, handelen volgens NLP is handelen (binnen de mogelijkheden die je hebt) afhankelijk van de situatie, waarbij je een keuze maakt voor de mogelijke optie waarvan je denkt dat die het meest bijdraagt aan wat je wilt bereiken (doelgericht).

NLP handelen bevat daarom 4 stappen:
1) Ken of bepaal je doel; wat wil je HIER en NU bereiken?
2) Bepaal, vanuit de opties van handelen die je hebt, welke optie van handelen naar jouw verwachting het meest (bijdragende) effect zal hebben.
3) Neem die stap.
4) Bepaal of die stap inderdaad heeft bijgedragen; zo niet dan terug naar 1.

Wanneer je goed wilt worden in (persoonlijk) NLP’en, dan kan je in deze 4 stappen een paar belangrijke leidraden vinden waarop jij jezelf verder kan ontwikkelen:
Leer (meer) over hoe je goede doelen stelt. Leer (meer) over hoe je de voor jou juiste doelen stelt. Ken jezelf en leer en ontdek (meer) over wat je wel wilt en ook over wat je niet wilt. Leer (meer) over welke doelen je allemaal kan stellen. Leer welke doelen jouw eigen doelen zijn, en welke doelen voortkomen uit bijvoorbeeld een hang naar sociale acceptatie. Neem de verantwoordelijkheid voor jouw leven door jouw keuzes te maken. Vergroot je opties; zorg er voor dat je leert meer te kunnen. Vergroot jouw flexibiliteit van gedrag; en neem de vrijheid om te doen wat jij denkt dat het beste werkt. Ontdek jouw automatische reacties en voeg nieuwe manieren toe indien dat een beter resultaat geeft. Leer door te ervaren; speel met nieuwe vaardigheden zodat je op basis van meer ervaring beter kan bepalen wat het effect is en welke optie beter past in een situatie dan een andere. Leg je focus niet op het afleren, maar leer er andere manieren bij. Doe ervaring op door je situaties voor te stellen (denk aan visualiseren), door situaties te evalueren (in gedachten opnieuw te doorlopen, waarbij je op een andere manier met deze situatie omgaat) en ook door in echte praktische situaties een nieuwe manier van handelen toe te passen (minimaal 3-5 keer).

Ofwel: ken en kies je werkelijke ‘WILLEN’, zorg vervolgens dat je ‘KUNNEN’ middels je ‘DOEN’ je ‘WILLEN’ realiseert.

Echte keuzes maken

1 optie is geen keuze. 2 opties is een dilemma. Pas bij drie opties heb je een keuze. Een goede leidraad is daarom om af en toe eens stil te staan of je wel genoeg opties hebt om een echte keuze te maken, en zo niet om dan nieuwe opties toe te voegen.

Mijn uitnodiging aan jou is om, als oefening, jouw dag eens door te lopen in je hoofd, en om daarbij eens stil te staan bij drie keuzes die je gedurende een dag bewust maakt, en daarbij na te gaan of er inderdaad drie opties aanwezig zijn waaruit je kan kiezen. En, indien je minder opties hebt bij een keuze, ervaar dan eens wat er verandert wanneer je een derde optie toevoegt.

Een tweede uitnodiging is om drie keuzes te achterhalen die je onbewust maakt. Misschien besef je al dat vele situaties die verplichtingen lijken, feitelijk enkel een makkelijke keuze zijn. Kijk eens of je drie opties kan vinden. Ervaar wat er verandert wanneer je opties toevoegt.

Denk in 3-en
Drie opties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.