Menu +

NLP artikelen zoeken

Spelen met NLP – 3 Constructieve Interne Representatie

Eén van de bekendste zinnen uit NLP is misschien wel: “Denk niet aan een roze olifant”. Wat er gebeurt is dat je eerst moet denken aan een roze olifant, om het mogelijk te maken om er niet aan te denken. Netto-effect is dus dat je toch aan de roze olifant denkt. Een effect dat je soms wilt hebben, en soms niet.

Een veelverspreid misverstand binnen NLP is dat dit zou betekenen dat je moet ontnieten: dat je NIET niet mag gebruiken. Dat is natuurlijk onzin, omdat NLP niet-normatief is, wat betekent dat NLP zich enkel bezighoudt het het effect dat dit woord heeft. En het woordje NIET kan je dus prima gebruiken om suggesties te planten, of beelden te creëren, terwijl je weerstand weghaalt (niet zei je toch?).

Zeker bij kinderen, die pas rond de vier jaar leren hoe NIET werkt, is het belangrijk dat het juiste plaatje schetst. Het plaatje dat je wel wil. “Niet slaan!” geeft wellicht een plaatje dat je niet wilt hebben; en dan kan je een tegengesteld effect bereiken van wat je wilt. Beter zou dan kunnen zijn om aan te geven wat het kind wel kan doen in de situatie waarin het kind geslagen heeft: “Wanneer je het vervelend vindt, dan zeg je STOP.”. Bijkomend voordeel is dat je de persoonlijke vrijheid vergroot (je geeft meer mogelijkheden: je voegt praten toe) in plaats van beperkt (je haalt de mogelijkheid van slaan weg, als ze zouden luisteren).

Een ander voordeel is dat de verwerking van positief (of eigenlijk constructief: doelgericht) communiceren sneller gaat, en dat is soms cruciaal in situaties. Denk bijvoorbeeld aan “Niet oversteken!” of “Stop!”.

Oefening constructieve interne representatie

1) Lees onderstaande zinnen, en ga na wat het plaatje is dat je schetst wanneer je dit zou zeggen.
2) Stel je voor dat de onderstaande zinnen precies het tegengestelde schetsen van wat je wilt bereiken. Wat zou dan de constructieve formulering (kunnen) zijn? (herformuleer de zin positief)
3) Bepaal per zin wat een doel of situatie zou kunnen zijn dat je juist deze negatief gestelde zin gebruikt, en merk dat er altijd een keuze is die afhankelijk van de situatie constructiever is.

Zinnen
Gooi je melk niet om.
Dat is niet moeilijk.
Dat is niet de bedoeling.
Ga niet verder.
Dat krijgen we nooit af.
Denk niet aan een roze olifant.
Dat ging niet goed.
Dat vind ik niet leuk.
Ik heb daar geen zin in.
Wil je dat niet doen?
Kom je niet te laat?
Dat redden we nooit!
Maak je niet vies.
Ik kan dat niet.
Val er niet van af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.