Menu +

NLP artikelen zoeken

Risicomanagement

Binnen projecten kan er van alles mis gaan. En dat wat mis gaat wil je in de toekomst voorkomen. Vandaar zijn we druk met het vastleggen van de lessen die we leren, om die volgende keer herhaling te voorkomen. En we gaan proactief bedreigingen inventariseren, kansen met impact vermenigvuldigen, om voorziene bedreigingen en risico’s te beheersen.

 

Daar kan je erg druk mee zijn. Met die focus op wat er allemaal mis kan gaan. Logischerwijs ontstaan uit de angst om het project toch maar vooral niet te laten mislukken. Deze benadering heeft echter een nadeel: waar je risico’s wil beheersen, beheersen de risico’s.

 

Denk bijvoorbeeld NIET aan een gele handdoek. En … lukt het?

 

Wellicht is het een leuke benadering om er van uit te gaan dat het wel lukt, en zelfs beter dan verwacht. Dat de taken eerder dan gepland klaar zijn, de middelen minder kosten dan begroot, en dat door creatieve geesten een kwaliteit wordt gerealiseerd die ruim voldoet aan de eisen. En daarmee de focus en de verwachting leggen op de kansen, in plaats van op de bedreigingen.

 

Het wordt tijd om (in elk geval naast risicomanagement) ook meevallermanagement toe te passen. Pro-actief inventariseren wat er allemaal goed kan gaan, de kans met de impact vermenigvuldigen en vervolgens kans- en impactvergrotende maatregelen nemen. Sturen op het ruim behalen van de doelen tegenover het sturen op het voorkomen van problemen. En vervolgens de behaalde winst ook incasseren.

 

Eigenlijk ken ik alleen Eliyahu Goldratt die hier rekening mee houdt, in zijn boek ‘de zwakste schakel’, waar hij zijn Theory of Constraints toepast op projecten. Waar hij bijvoorbeeld constateert dat wij zo vast houden aan onze planningen dat, al is een taak eerder klaar, we de opvolgende taak pas starten wanneer de planning aangeeft dat het tijd is. De middelen en resources zijn onvoldoende flexibel gepland om behaalde tijdswinst om te zetten in echte winst en slack. Met als gevolg dat je in een project alleen vertraging kan oplopen, nooit tijdswinst.

 

Stop met voorkomen en start met zorgen dat het goed gaat!

 

… en lees Eliyahu Goldratt’s boeken: ‘Het doel’ en ‘De zwakste schakel’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.