Menu +

NLP artikelen zoeken

Omgeving is cruciaal: state-dependent learning

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de omgeving waarin je iets leert, zeer belangrijk is voor het succesvol toe kunnen passen in de praktijk. Om precies te zijn: wil je iets wat je geleerd hebt in de praktijk brengen, dan is het belangrijk om 4 omgevingsfactoren (omgeving, intoxicatie, emotionele staat en zintuigelijke ervaring) in de praktijksituatie zo veel mogelijk aan de originele leersituatie gelijk te maken. Dit zorgt er voor dat de beste prestaties worden behaald; dat je het geleerde zo goed mogelijk in de praktijk kan toepassen.

 

Dit effect wordt State-dependent learning genoemd. Een erg belangrijk effect bij elke leersituatie, omdat het doel natuurlijk is om het geleerde eenvoudig en effectief in de praktijk toe te passen.

 

Met die kennis in het achterhoofd richt ik mijn omgeving zo in, dat de toekomstige situatie zo veel mogelijk terugkomt in de leersituatie, bijvoorbeeld door op de werkplek zelf te begeleiden, en niet ergens op een prachtige locatie. Zodat de omgevingsfactoren zoveel mogelijk lijken op die uit de praktijksituatie, zodat het geleerde eenvoudig (bijna automatisch) in de praktijksituatie beschikbaar is.

Dus

Mocht je jezelf afvragen waarom die goede sfeer van de heidesessie vrijwel direct weg is nadat je weer aan de slag bent, nu ken je het antwoord. En de remedie: heidesessies waar je aan teambuilding e.d. werkt, moet je gewoon op de werkvloer houden. En opleiden, trainen en coachen kan je het beste doen op dezelfde locatie als waar het werk ook zal worden uitgevoerd. Zodat een verandering van omgeving geen invloed heeft.

 

Slecht nieuws brengen doe je wel weer beter ergens anders.

 

p.s. Nieuw onderzoek geeft aan dat ook TAAL impact heeft en dat de kennis/vaardigheid die je in een specifieke taal opdoet aan dit effect onderhavig is. Maak het jezelf makkelijk, en leer wat je wilt leren in de taal van de praktijk waar je de opgedane kennis en ervaring straks ook wilt gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.