Menu +

NLP artikelen zoeken

NLP, ITIL, Prince2, ASL en BiSL

Waarom ligt NLP zo goed in ICT land? Ik denk, nee, ik geloof, dat het komt doordat ICT’ers al erg gewend zijn om procesmatig te denken. ITIL als procesmodel voor technisch ICT beheer, Prince2 als procesmodel voor projectmanagement, ASL als procesmodel voor applicatiebeheer, BiSL als procesmodel voor Functioneel beheer, en NLP als procesmodel voor soft skills, als communicatie, presenteren, management, gedrag…

NLP is niets anders dan een Best Practice model voor soft skills. De basismethode van NLP (dat wat ze Model-leren noemen) is niets anders dan het Best Pracice model zoals dat in ITIL, Prince2, ASL en BiSL gebruikt wordt. Alleen nu kijk je niet naar succesvolle organisaties in ICT beheer en dergelijke, bij NLP kijk je naar succesvol functioneren, samenwerken en andere zachte kwaliteiten.

Er is wel een verschil: ITIL, ASL, BiSL en Prince2 zijn voorschrijvende modellen die door ervaren consultants worden beschreven naar een (nogal vaag) recept van handelen, waar NLP zich meer richt op het hele proces van Best Practices. Bij NLP ben je zelf de consultant die zelf de recepten maakt.

Dat verschil maakt dat NLP breder is. Het is niet een (serie van) boek(en), die beschrijft hoe je wat zou kunnen doen, nee, het is een serie van vaardigheden waarmee je zelf de boeken kan ontwikkelen. En niet alleen op het gebied van Soft Skills: je kan alles modelleren… Je zou zelfs met NLP zelf je beheermethode kunnen maken: je eigen ITIL, je eigen Prince2, je eigen ASL, je eigen BiSL. Door zelf succesvolle beheerorganisaties te modelleren.

Hoe gaaf zou het zijn wanneer je zelf Best Practices Practitioner bent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.