Menu +

NLP artikelen zoeken

NLP is hypnose…?

Een uitspraak die ik regelmatig lees (nieuwsbrieven, websites) is dat NLP en hypnose hetzelfde zouden zijn. NLP Chunking (en de daarmee samenhangende flexibiliteit) leert dat dit niet hetzelfde is. NLP is veel meer dan enkel hypnose, en hypnose is enkel een onderdeel van NLP; een fenomeen dat effect heeft in bepaalde situaties.

Hypnose is het zijn in een heel natuurlijke staat van trance, zoals we allemaal kennen van verzonken in gedachten te zijn tijdens het TV-staren, of van het moment dat jij je realiseert dat je na een bekende weg te hebben afgelegd eigenlijk onbewust de reis hebt gemaakt.

Tijdens de hypnotische staat, sta je meer open voor suggesties. Wat je tijdens die staat meer doet dan anders, is de informatie (de suggesties) die je ontvangt tijdens deze staat een plaats geven in de manier waarop je naar de wereld kijkt. Je neemt makkelijker dingen aan. Om dat mogelijk te maken, leer je binnen NLP high level chunks te gebruiken: kunstig vaag taalgebruik inzetten om het ontvangen en een plaats geven zo gemakkelijk mogelijk te maken. Veel NLP technieken werken op die manier.

NLP gaat altijd en overal over FLEXIBILITEIT. Flexibiliteit in het gedrag aanpassen aan de situatie: situationeel gedrag. En wanneer een bepaalde situatie kunstig vaag taalgebruik het beste effect heeft, dus het beste het doel dient, dan gebruik je hypnose, als middel.

Maar, zoals altijd, is er geen flexibiliteit in gedrag als er niet een tegenovergesteld gedrag is. Situationeel gedrag is alleen mogelijk wanneer er een keuze is uit minimaal 2 soorten gedrag. Het tegenovergestelde gedrag komt voort uit het metamodel: een belangrijk onderdeel van NLP. Een onderdeel dat het mogelijk maakt om te kiezen tussen hypnotisch taalgebruik en suggesties om de informatie een plek te laten vinden in het wereldmodel enerzijds, en anderzijds iemand tot inzichten te laten komen over de irreële informatie die bij iemand in het wereldmodel is opgeslagen, enkel door de juiste vragen te stellen (low-level chunks). En het is meer dan een keuze tussen suggereren of laten inzien, er zitten allerlei grijze gebieden tussen die je in een situatie kan gebruiken. De vraag wisselt de suggestie af.

Stellen dat NLP en Hypnose gelijk zijn, betekent dat je slechts één kant van het spectrum van gedrag inzet; en dus de keuze in gedrag beperkt.

En daarin zit de crux van NLP, en een goede NLP opleiding: niet het leren van het ene gedrag of het andere, maar in het leren kiezen en toepassen van situationeel gedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.