Menu +

NLP artikelen zoeken

Moeite met verwoorden…

Daar zit je dan… Je voelt wel dat er iets scheef zit in het gesprek, maar de juiste woorden lijken maar niet boven te komen… Het lijkt wel alsof je zelf niet meer weet wat je zelf denkt… Uiteindelijk besluit je maar je mond te houden… En dat voelt niet lekker, toch…?

 

Allereerst kan de “moeite met dingen verwoorden” voortkomen uit 2 oorzaken:

  1. Het kan zo zijn dat je meer te vertellen hebt dan je mond kan bijhouden. Je wil beschrijven wat je allemaal ziet en de woorden volgen simpelweg niet snel genoeg.
  2. Het kan zo zijn dat je mond sneller is dan je gevoel zich ontwikkelt. Gevoel is een traag systeem, dat tijd nodig heeft om te kristalliseren. En dan nog: hoe breng je het ontstane gevoel onder woorden? Welke woorden passen bij het gevoel, en wel bij alle nuances van dat gevoel ?

De NLP Practitioner opleiding geeft je het inzicht waar de oorzaak zit. Je leert  dat er mensen zijn die een voorkeur hebben voor Visueel, Auditief of Kinestetisch (op gevoel) denken. Het geeft je de gelegenheid om flexibeler te schakelen tussen de systemen (visueel, auditief, kinestetisch).  En NLP leert je in welke situatie het ene systeem voordelen heeft boven het andere systeem. Er is geen goed of fout systeem, en je krijgt handvatten om jezelf te ontwikkelen in andere systemen.

Maar er is meer…

Op het gebied van strategieën zou je leren hoe je kan omgaan met de situatie dat je niet op de woorden kan komen. Hoe kan je anders gaan handelen als je merkt dat het zich voordoet. Je weet namelijk hoe het voelt, dus je kan het herkennen. Dan zou je een nieuwe strategie kunnen installeren die je gewoon laat zeggen dat je het even wil laten bezinken, om er morgen op terug te komen (als voorbeeld wanneer het gevoel het leidende denksysteem is). De juiste woorden vormen zich vanzelf in de tussentijd.

 

Je leert over communicatie en de onderliggende boodschap. Want het lijkt misschien raar om de tijd te nemen en niet direct te antwoorden, maar let eens op bij mensen die dat wel doen. Als onderliggende boodschap komt het heel bedachtzaam over, waardoor de woorden die je spreekt ook meer effect hebben; veel meer effect dan mensen die altijd hun praatje klaar hebben. Mensen gaan LUISTEREN wanneer jij wel praat.

 

Tenslotte kan het zo zijn dat een situatie waar jij je woorden niet paraat hebt geen lekker gevoel geeft. Dat gevoel kan je kwijtraken met eenvoudige NLP technieken, zoals een collapsing anchor, of de gevoel-omkeer-techniek. Want het is nergens voor nodig om je niet lekker te voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.