Menu +

NLP artikelen zoeken

Kennismaken en oefening bij een training

Zou het nou niet mooi zijn wanneer je een oefening had waarmee je de deelnemers actief aan de slag zet, waarmee je voorbij een simpel voorstelrondje gaat, waarbij je de deelnemers laat nadenken over wat ze in deze training voor doelen willen behalen en ook nog eens relevante zaken te weten over de deelnemers te weten komt?

Kennismaken training: de oefening

Eigenlijk is het heel simpel. Schrijf de volgende 4 vragen op een flipover, bord o.i.d., en laat de deelnemers elkaar aan de hand van deze vragen interviewen (eerst de één de ander, en vervolgens de ander de één):

  1. Wie ben je?
  2. Wat doe je?
  3. Wat verwacht je van deze opleiding?
  4. Wat wil je hier bereiken?

Laat ze een paar keer wisselen van partner, zodat iedereen drie keer geïnterviewd heeft, en ook zelf drie keer bevraagd is.

Vervolgens kan je alsnog een voorstelrondje doen, waarbij je deze vier vragen de leidraad laat zijn. Met de antwoorden op de wie-ben-je-vraag en de wat-doe-je-vraag krijg je inzicht in hoe de deelnemer zichzelf ziet. Wat er verwacht wordt is belangrijke informatie, omdat de deelnemers daarmee de criteria waarmee zij jouw training gaan beoordelen prijsgeven. Dit bepaald de mate van tevredenheid over de training. Zorg er voor dat deze verwachtingen worden overtroffen! Vervolgens zet je ze aan het denken over wat ze hier willen gaan doen. Door de interview-stijl en het wisselen krijgen ze meer inspiratie, en een beter beeld van hun doelen. En wanneer ze een doel hebben worden ze actiever en doelgerichter, dus als vanzelf bereik je in de training meer. En neem even de tijd om ze het doel dat ze hebben op te schrijven, zodat het meer gaat leven.

En, stel ook jezelf voor aan de hand van deze vragen. Creativiteit om neuzen te richten en verwarring te zaaien (uit de comfortzone halen) te over! Ik stel mezelf bijvoorbeeld, na de interviews, meestal op de volgende manier voor:
– Ik ben degene die ze X noemen.
– Ik doe hier wat een trainer zoal doet.
– Ik verwacht van jullie dat je de verwachtingen die je hebt waarmaakt.
– Ik wil bereiken dat jullie je doelen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.