Menu +

NLP artikelen zoeken

Interview? Neem LSD mee, en laat OMA thuis.

Very basic in communicatietrainingen is het LSD en OMA principe. Het vertelt je wat je in de gaten kan houden, wanneer je een zuiver gesprek wil voeren. LSD staat voor dingen die je WEL doet, OMA staat voor dingen die je moet nalaten.

 

LSD

LSD staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.

Luisteren is meer dan horen, luister naar wat de ander zegt. Een belangrijk principe, dat in elke communicatietraining niet genoeg aandacht kan krijgen.

Samenvatten is een manier om terug te geven wat je tijdens het luisteren hebt opgevangen. Ter controle van het wederzijds begrijpen. En om overeenstemming over de kern te krijgen.

Doorvragen zorgt er voor dat je stil staat bij het verkrijgen van de informatie die je nodig hebt. Doorvragen doe je wanneer

  • de vraag niet is beantwoord
  • het antwoord niet volledig is
  • het antwoord niet relevant is
  • het antwoord niet duidelijk is.

OMA

OMA staat voor Oordelen, Adviezen en Meningen.

Wanneer je de ander de ruimte wilt geven, in een zuiver gesprek, omdat je echt wilt weten wat de ander te melden heeft, dan is het zaak om je eigen denkbeelden buiten het gesprek te laten: je oordelen over het onderwerp en de betrokkenen, je adviezen over een oplossing, je mening over het gesprek, het onderwerp, en de betrokkenen.

Verdiep je in het wereldmodel van de ander, en besef je dat alles wat de ander zegt, in dit gesprek, in deze context en met deze intentie, waar is voor de ander. Los van hoe jij er over denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *