Menu +

NLP artikelen zoeken

Het magische nummer Zeven, plus of min twee.

Een van de meest geciteerde artikelen in de psychologie is het artikel “The Magical Number Seven, Plus or Minus Two” van George Miller. In het artikel wordt gesteld dat zeven (plus of min twee) het magische nummer is dat de geheugenprestatie karakteriseert, bij het onthouden van dingen op een willekeurige samengestelde lijst van letters, woorden, nummers, of eigenlijk elke soort van bekende gegevens. Kortgezegd komt het er op neer dat het werkgeheugen ruimte heeft voor maximaal 5 tot 9 objecten tegelijk.

 

Dit concept is binnen NLP geïntegreerd, met name in waarnemen en bewustzijn (waar richt jij je aandacht op?), en bij beïnvloeden (creëren van verwarring).

 

Bewust en onbewust: alles wat je bewust bent, is slechts een deel van het totaal wat je waarneemt. De regel stelt dat mensen slechts in staat zijn om 5 tot 9 aandachtspunten tegelijk te hebben. Al het overige neem je wel waar, maar onbewust…

 

Zie voor het volledige artikel: http://www.musanim.com/miller1956/

 

Ja, het is niet echt waar…

zo blijkt uit latere onderzoeken. Maar het is een manier van kijken, een metafoor, die je kan helpen om betekenis te veranderen (te herkaderen), om je coachee meer persoonlijke vrijheid te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.