Menu +

NLP artikelen zoeken

Freelance opdracht accepteren en tarieven.

Een van de onderwerpen in NLP is strategieën. Iedereen gebruikt strategieën. Kleine werkwijzes, die je bijvoorbeeld kunnen helpen bij het maken van een beslissing, of zorgen voor bepaald gedrag. Een van de duidelijkste strategieën die ik jaren geleden ergens las, en later heb uitgebreid, pas ik toe bij tariefbepaling en het al dan niet accepteren van opdrachten.

 

Wat ik doe bij het nemen van beslissingen over tarief en freelance-opdrachten is de informatie uit de 6 P’s onderling afwegen. De 6 P’s bepalen of ik de opdracht accepteer of niet: Prijs, Prestige, Pret, Positie, Plaats en Pacht. Wat ik doe is simpelweg deze 6 P’s op een papiertje onder elkaar zetten, en dan met plusjes en minnetjes scoren, om tot een eindoordeel te komen, dan wel de onderhandeling in te gaan.

De 6 P’s?

  • Prijs is het afgesproken tarief. Wat ga je verdienen? Is dat voldoende om rond te komen, of juist meer of minder? Waar ligt je verwachting van zo’n opdracht? Is het voldoende ten opzichte van wat je waard bent?
  • Prestige is hoe de opdracht je CV helpt, om later betere opdrachten binnen te halen. Opdrachten en opdrachtgevers die je graag op je CV wilt zien, krijgen extra plusjes.
  • Pret vind ik een hele belangrijke. Hoe leuk gaat het werk, de opdracht eigenlijk zijn? Neem ook even de duur mee: zal je ook aan het einde nog steeds fluitend aan de slag gaan?
  • Positie gaat over jouw positie nu. Zijn er veel opdrachten te verkrijgen, en hoe zit het met je reserves? in hoeverre MOET je deze opdracht (financieel) accepteren?
  • Plaats is de afweging van reistijd en reiskosten. Wat hou je over aan tarief, met je reistijd, parkeerkosten, verblijfskosten, en wellicht ook je reistijd? Hoe staat het met de files, en de OV bereikbaarheid?
  • Pacht staat voor het tussenbureau, indien van toepassing. Wat vind je van de marge, dan wel het gebrek aan openheid daarover? Is het een net contract? Wat is het ondernemersrisico van betaling?

En dan?

Alle plusjes en minnetjes even optellen, en je hebt een goed beeld van de opdracht. Wat ga je doen? Waar staan te veel minnetjes, en wil je verder onderhandelen? Of is het acceptabel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.