Menu +

NLP artikelen zoeken

Een lelijk jong eendje

Lelijk jong eendje[/caption]Er was eens een lelijk jong eendje. En dat lelijke jonge eendje had zijn hele leven gehoord dat hij lelijk was. Helemaal overtuigd van zijn lelijkheid leidde hij een droef leven. Hij geloofde wat zijn omgeving tegen hem zei, en hij paste zijn gedrag aan aan de informatie die hij kreeg van zijn omgeving. Op een dag kreeg hij er genoeg van en vluchtte weg. Hij liet zich niet meer zien en verstopte zich tussen het riet. Triest liet hij zijn hoofd zakken en hij voelde met zijn dichtgeknepen ogen hoe de tranen naar beneden langs zijn wangen en zijn snavel naar het water drupten.

“Haha”, dacht hij toen hij zich realiseerde dat zijn snavel de tranen niet konden voelen. Even opende hij zijn ogen en zag zichzelf, althans zijn spiegelbeeld, in het water. Tot zijn afgrijzen zag hij niet een lelijk jong eendje maar een prachtige witte zwaan. En hij besefte zich dat alles wat hij geleerd had over zichzelf enkel de perceptie van zijn omgeving was. Hij besefte zich dat terwijl hij niet veranderde, fysiek, hij toch veranderde. Alles wat hij geloofde tot dan toe over zichzelf, alles wat hij belangrijk vond over zichzelf, zijn gehele gedrag tot dan toe veranderde in dat ene moment van inzicht.

Ook jij hebt een omgeving die jou van alles wijsmaakt. Die niet alleen zegt wat je bent maar ook wat je belangrijk moet vinden, wat je moet geloven, wat je wel en niet kan, hoe je je hoort te gedragen en hoe jij je hoort aan te passen aan je omgeving. Jouw omgeving kan het heel erg goed. Eeuwen lange training zorgen ervoor dat we niet expliciet hoeven te maken wat het betekent om bijvoorbeeld een jongen of een meisje te zijn. Niet direct zichtbaar, onder de oppervlakte, binnen de cultuur waarin wij leven, hebben wij geleerd wat het betekent om bijvoorbeeld een jongen of meisje te zijn. We krijgen als het ware een sticker opgeplakt, met daarop een bepaalde naam, en vervolgens gaat iedereen reageren op jouw sticker in plaats van op wie jij werkelijk bent. Heel subtiel wordt er gefronst wanneer je iets verteld wat niet overeenkomt met jouw sticker of bemoedigend geknikt wanneer je handelt in lijn met de sticker.

Dus misschien is het ook eens tijd voor jou om eens naar je eigen spiegelbeeld kijken en eens na te gaan wie je daar ziet. Niet een jongen, niet een meisje, maar misschien wel gewoon een mooi mens. Misschien is het gewoon tijd voor jouw seconde van inzicht. Om gewoon eens kijken in de spiegel en te zien wat je ziet en alle ideeën die jouw omgeving je wijs heeft gemaakt over jou als ballonnetjes lek te prikken. En het mooie in jezelf te ontdekken. Om dat inzicht gewoon als idee voortaan bij je te dragen, mee te nemen, voor de rest van je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.