Menu +

NLP artikelen zoeken

Bekijk het eens anders

Edward de Bono heeft een leuke techniek ontwikkeld die je voor jezelf en ook in teamverband kan gebruiken, om bepaalde onderwerpen, situaties, besluiten, ideeën van verschillende kanten te bekijken. Enerzijds kan je het gebruiken om je denkproces richting te geven, anderzijds kan je het gebruiken om anderen op een neutrale manier feedback te geven op het denkproces.

Wat Edward de Bono heeft bedacht is een serie van 6 verschillende denkstijlen die je kan hanteren, en hij heeft die een kleur gegeven: wit, geel, groen, rood, zwart en blauw. Hij heeft deze kleuren een fysieke vorm gegeven door deze denkstijlen te representeren als verschillende gekleurde hoeden. Door de hoed in een bepaalde kleur op te zetten, verandert als vanzelf je focus en denkstijl. Door alle zes de hoeden te gebruiken, bekijk je een onderwerp dus op 6 verschillende manieren.

Dit zijn de verschillende kleuren, en bijbehorende denkstijlen:
Wit: bekijkt het onderwerp objectief.
Geel: bekijkt het onderwerp positief, vindt de voordelen.
Groen: bekijkt het onderwerp creatief, buiten de kaders.
Rood: bekijkt het onderwerp vanuit het gevoel.
Blauw: bekijkt het onderwerp vanuit het proces van denken.
Zwart: bekijkt de negatieve kanten, vindt de nadelen.

Met deze zes perspectieven, die je dus eenvoudig kan doorlopen door de verschillende hoeden op te zetten, kan jij je bewust worden van aspecten die je nog niet eerder zag.

Voor wat betreft het feedback geven: hoe anders klinkt het wanneer je zegt: “Denk niet zo negatief”, of wanneer je zegt: “Zet die zwarte hoed eens af?”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.