Menu +

NLP artikelen zoeken

Always be a beginner

‘Shoshin’ is de Japanse Zen-term voor ‘beginner’s mind’. Het idee is dat in een mindset van een beginner veel meer mogelijkheden bestaan dan in de mindset van een expert. De expert weet door schade en schande hoe iets moet, heeft meer kaders, waardoor het lastig is daarbuiten te treden.

1. Benader zaken stap voor stap. Verklein de stappen. Herken de kleine ervaringen in het nu. Neem een enkele kleinste stap per keer, zonder zorgen over de reis.
2. Vier je succes, en vier ook je overige resultaten: het is een onderdeel van het leren.
3. Gebruik een ‘weet-niet’ benadering. Laat het beoordelen en weten los. Blijf open naar alle mogelijkheden, handel naar omstandigheden in het nu.
4. Leef zonder ‘zou moeten’. Schudt het ‘zou moeten’ van je af en wees eigenaar van je leven.
5. Gebruik je ervaring. In de beginners mindset betekent dit dat je vanuit een open benadering nagaat hoe jij je ervaring kan toepassen in deze omstandigheden.
6. Laat het expert zijn los zodat je kan blijven leren. Wat we weten is enkel iets uit het verleden. Dit is nu en nieuw met unieke mogelijkheden. Luister met een open houding. Merk dat zelfs een ‘echte’ beginner jou iets kan leren.
7. Beleef het moment volledig. Terwijl we denken aan het verleden, plannen voor de toekomst, gaat het leven door zonder onze aanwezigheid. Beleef het leven, elk moment, één moment tegelijk.
8. Vermijdt gezond verstand. Gezond verstand is meestal enkel cultuurgebonden norm gedrag. Wees creatief!
9. Laat angst en falen los. Dompel jezelf onder in wat je doet, en vergeet aandacht te geven aan zij die het nodig vinden jou te beoordelen.
10. Gebruik de geest van onderzoeken en nieuwsgierigheid. Focus op vragen, niet op antwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.