Menu +

NLP artikelen zoeken

Afvallen? Stel het juiste doel.

Wanneer je heel praktisch kijkt naar NLP, bijvoorbeeld wanneer je jouw extra kilo’s kwijt wilt, dan blijkt hoe pragmatisch en effectief NLP kan zijn, en hoe je het kan gebruiken in elke doelstelling. Wanneer we de NLP vormvoorwaarden van een goede doelstelling erbij nemen, dan is de kans groot dat je met een nieuw, bereikbare en blijvende doelstelling sneller en beter krijgt wat je werkelijk wilt bereiken. Hieronder vind je een korte uitwerking van de te nemen stappen:

Vormvoorwaarden van de doelstelling

Formuleer je doel positief, baseer het op wat je wel wilt, niet op wat je niet wilt.
Maak het verschil tussen waar je nu staat (dat is wat je niet wilt) en waar je wel wilt staan. Let op dat woorden als afvallen, lijnen, diëten, kilo’s kwijtraken, gewichtsverlies, afslanken en slank worden allemaal duidingen zijn dat je van de huidige situatie weg wilt. Je wilt niet dik zijn, dus ga je afvallen. Het effect van deze formulering is dat je motivatie langzaam aan verdwijnt, hoe verder je komt met je doel. Je legt je motivatie in waar je nu staat, en met elke kilo raak je verder van de huidige situatie waardoor de energie die deze doelstelling oplevert, minder wordt. Doordat je gaandeweg steeds verder van je drijvende kracht af komt.

Door je nu eens af te vragen wat je aan het einde wel wilt, waar je straks wilt staan, behoud je de energie terwijl je aan je doel werkt. Waar wil je straks staan? Wil je slank zijn? Wil je gezond zijn? Wil je sportief zijn? Wanneer ben je tevreden? Hoe zou je het idealiter willen hebben? Welke BMI wil je hebben? Wat zijn de achterliggende redenen dat je dit wilt gaan bereiken? Wil je aantrekkelijk zijn, atletisch zijn, tevreden zijn..? Wat levert het je op om te gaan doen? Wat is het dat je werkelijk wilt bereiken?

Wanneer je die vragen hebt beantwoord, heb je zowel de vermijdende als de bereikende formuleringen. Je weet nu wat je niet wilt, en je weet wat je wel wilt. Verschuif je focus op lange termijn naar wat je wel wilt, en gebruik de vermijdende formulering enkel wanneer het je helpt om in beweging te komen, om te starten, om de eerste stap te nemen.

Formuleer je doel gebaseerd op zintuigen. Zorg ervoor dat je jouw doel kan zien, horen, voelen etc.
Neem de ‘wel-wil’-formulering, en maak deze specifiek. Voorbeeld: “Ik wil gezond zijn” of “Ik wil atletisch zijn” is weinig concreet, en laat te veel ruimte over. Wat betekent gezond zijn? Wat betekent atletisch zijn? Hoe weet je dat je dat bent? Hoe kan je dat meten door werkelijke waarneming?

Een paar verschillende voorbeelden zouden kunnen zijn:
– Ik sta op de weegschaal en ZIE dat ik xx kilo weeg.
– Drie keer per dag merk ik dat ik mij sterker VOEL.
– Ik kan mijn tenen weer ZIEN.
– Ik loop elke week 5 kilometer hard binnen een half uur.
– Ik VOEL hoe maat xx mij weer goed past.

Sta aan de kant van de oorzaak. Zorg dat je er zelf invloed op hebt.
Zorg er voor dat je jouw doelstelling kan beïnvloeden. Je kan niet beïnvloeden wat anderen van jou vinden, hoe ze jou beoordelen, dus leg je doelstelling ook niet bij de beoordeling door anderen, maar hoe jij jezelf beoordeelt. Men vindt mij atletisch, men vindt mij gezond, en ik ben aantrekkelijk kan je beter vervangen door Ik voel mezelf atletisch en Ik voel mezelf gezond, ik vind mezelf aantrekkelijk.

Zorg ervoor dat het doel ecologisch en wenselijk is.
Er zijn vele manieren om je doel te bereiken, en vele manieren om je doel te formuleren. Hoe voelt jouw doelstelling, bekeken vanuit het grote geheel van jouw leven? Zie je er tegen op om in actie te komen? Grote kans dat je doel niet ecologisch is of de manier waarop je jouw dol wilt gaan halen niet wenselijk is, dat wil zeggen dat het doel of de manier waarop je het doel wilt bereiken conflicteert of concurreert met andere doelen in je leven. Sta stil bij deze andere doelen, en vind manieren om je doelstelling zo te formuleren dat je de positieve effecten krijgt, zonder dat het andere doelstellingen bijt.

Als voorbeeld: “meer moeten bewegen” kan je het gevoel geven van stress (moeten) en je gevoel van comfort en rust verminderen. Het kan helpen om te ontdekken wat je leuk vindt om te doen. (Wat deed je vroeger, en vond je leuk als beweging? Wat zou voor jou de vorm van beweging kunnen zijn, die zelfs als het niet gezond was, toch zo leuk zou zijn dat je het regelmatig zou doen?). Maak van het moeten WILLEN. Vind een vorm van bewegen die past bij wat je wilt, in dit voorbeeld een vorm van beweging die je rust en comfort geeft.

Behoudt de positieve effecten van de huidige staat.
Besef je dat er een reden is dat je nu bent zoals je bent. Wat maakt dat je nu zo bent als dat je bent? Wat levert het je op? Misschien is het wel veilig of gemakkelijk om nu zo te zijn als dat je bent. Dat is op zich heel positief, en dat wil je ook behouden. Dus ken de positieve aspecten, zorg er voor dat je doelstelling een aanvulling is op je huidige staat, in plaats van dat je (in dit voorbeeld) de veiligheid of het gemak verliest.

Maak je doel specifiek en context-afhankelijk.
Hoe ga je het doel bereiken? Wat is de meest plezierige wijze? Wanneer wil je het doel bereikt hebben? Wat zie je dan? Wat hoor je dan? Wat voel je dan? Maak een beeld met geluid van jezelf in een moment nadat jij je einddoel hebt bereikt. Voel de gevoelens die je dan voelt. Voeg zo veel mogelijk details toe, fantaseer er maar op los. De woorden van je doelstelling zijn enkel woorden, hier voeg je meer betekenis toe.

Formuleer je bewijsprocedure.
Hoe weet je dat je er bent? Wat is er dan anders? Hoe anders denk je? Wat doe je anders? Hoe anders voel jij je? En wat ga je dan doen?

Belangrijk punt in deze is dat een eenmalige afval-actie waarschijnlijk niet het effect is wat je wilt. Je wilt gezond, atletisch, aantrekkelijk blijven. Dat betekent dat je echt patronen van denken, doen en voelen moet gaan doorbreken. Want als je eenmaal het doel hebt bereikt, en je gaat weer doen wat je nu doet, dan brengt het jojo-effect je weer terug naar waar je nu bent. Dus, hoe ga je de voordelen blijvend integreren? De drie manieren om patronen te doorbreken (en daar sta je nu al bij stil) zijn: 1) anders (constructief) te gaan denken over eten en bewegen, 2) andere gevoelens te hebben bij eten en bewegen, 3) anders om te gaan (doen) met eten en bewegen.

Wanneer je al deze vormvoorwaarden doorloopt, en zorgt dat je doelstelling aan al deze voorwaarden voldoet, dan merk je waarschijnlijk dat je doelstelling ineens heel anders is. Veel makkelijker, beter haalbaar, concreter, plezieriger, en met een andere focus. Ik zou je succes kunnen wensen, maar dat is niet nodig, nu je als vanzelf naar dit nieuwe doel toewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.