Menu +

NLP artikelen zoeken

Weerstand in vergaderingen

Soms ervaar je weerstand. Besef je dan dat mensen gemotiveerd zijn in alles wat ze doen. Dus ook de ‘weerbarstigen’ zijn gemotiveerd (hebben energie) om weerstandig gedrag te tonen. De kunst is om deze energie in te zetten op een constructieve manier.

Hoe doe je dat? Drie stappen:

1) Vraag publiekelijk om advies
Beleg een vergadering, of zoek de werkvloer op. Zorg er voor dat informele krachten hun werk kunnen doen. Erken de ‘weerbarstige’ als expert, en vraag deze publiekelijk om advies, bijvoorbeeld “Hoe zou jij dat aanpakken?”, of “Wat zou er volgens jou dan moeten gebeuren?”.
2) Zet de expert in
Met het advies uit de vorige stap, is de ‘weerbarstige’ de expert geworden, ook in het groepsbeeld. De ideale persoon om zorg te dragen voor het zelfgegeven advies. Vraag, publiekelijk, of de expert dat KAN (niet wil) trekken omdat deze de meest geschikte persoon is in dit vraagstuk.
3) Leg verantwoordelijkheid waar deze hoort
Laat de verantwoordelijkheid helemaal waar deze hoort: helemaal bij de expert. Faciliteer enkel wanneer daar om gevraagd wordt.

 

Wellicht klinkt het allemaal sneaky om dit zo te doen, maar besef je dat ook de ‘weerbarstige’ goede redenen heeft om de weerstand te tonen die getoond wordt. Dat je zelf deze redenen niet ziet, maakt dat jijzelf ook niet in staat bent om de positieve punten van de ‘weerbarstige’ te vertegenwoordigen. Op deze manier zet je de energie die weerstand kost, om in constructieve energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.