Snel en effectief namen onthouden

Wanneer je moeite hebt om namen te onthouden, probeer dan eens om met onderstaande NLP-techniek hoeveel beter je in staat blijkt te zijn om namen te onthouden:

  • BESEF je dat de naam van een persoon het belangrijkste anker is voor die persoon om zijn aandacht, interesse, respect en goodwill te vangen.
  • LUISTER: Neem een paar seconden de tijd om de naam op u te laten inwerken, om even te voelen. Luister dus geconcentreerd en niet half, als iemand zich aan u voorstelt.
  • HERHAAL: Herhaal de naam na het voorstellen. Doe dat één of twee keer, heel subtiel. ‘Aangenaam [NAAM], leuk je te ontmoeten.’ Heeft de persoon tegenover u een niet veel voorkomende naam? Dan loont het om hier even op door te gaan. ‘Goh, dat heb ik nog niet vaak gehoord. Waar komt die naam vandaan?’ Dit trucje kan je blijven herhalen, door de naam ook tijdens het gesprek nog één of twee keer te laten vallen.
  • VISUALISEER: Maak een beeld bij de naam. Maak bijvoorbeeld een plaatje van een bekende Nederlander met dezelfde naam als degene die net zijn naam heeft genoemd. Of maak een plaatje van een metafoor voor de betekenis van de naam of maak een plaatje van een rijmwoord op de naam.
  • KOPPEL: Koppel de naam die u zojuist heeft gehoord aan de visuele voorstelling uit de vorige stap. Maak meteen bij het voorstellen dus de associatie van de voorgestelde persoon, de naam (klank), een visuele voorstelling van de naam (de letters geschreven) en het plaatje van de bekende met dezelfde naam, het rijmwoord of de metafoor.

Neem de tijd om AANDACHTIG deze stappen te doorlopen, bij elke persoon die je ontmoet. Laat gerust een stilte vallen, of kijk de persoon aandachtig aan, terwijl je nog een keer de naam herhaalt, ook al heb je het prima gehoord, en weet je het precies.