Schaakzet in vijf stappen

Ook schaken kan je modelleren met NLP. Een strategie die door modellatie is ontstaan deelt de partij op in een stappenplan per zet, in plaats van per partij. Elke schaakzet wordt gezien als een aparte schaakpartij. Hieronder het concrete stappenplan van de stategie:

Trigger: de klok wordt door de tegenstander ingedrukt.

 1. Beweeg fysiek. Door fysiek te bewegen maak je een korte breakstate voor jezelf om in je ‘schaakstaat’ te komen.
 2. Oriënteer jezelf. Bekijk de stelling door deze waar te nemen. Probeer de stelling te bevatten. Formuleer een algemeen idee over het vervolg van de partij. Krijg een algemeen beeld van deze (nieuwe) stelling.
 3. Exploreer de mogelijkheden en analyseer de variaties. Laat gewoon je gedachten gaan over de mogelijkheden.
  1. Visualiseer alle mogelijkheden.
  2. Begrijp dat je tegenstander een schaakgenie is, en dat hij een plan heeft. Zoek en begrijp zijn plan of je wordt in de pan gehakt. Begrijp de dreiging van de tegenstander.
  3. Weer even een korte breakstate: noteer hier bijvoorbeeld de zet van de tegenstander.
  4. Controleer je eigen veiligheid
   1. Is je koning veilig?
   2. Zijn je andere stukken veilig?
   3. Zoek naar mitigerende mogelijkheden
    1. Vermijdende zetten: breng een stuk in veiligheid
    2. Blokkerende zetten: zet er een ander stuk tussen
    3. Slaan: sla het aanvallende stuk
    4. Verdedig: verdedig het aangevallen stuk
    5. Dwing: bedreig het aanvallende stuk om afruilen te forceren
  5. Controleer de veiligheid van de tegenstander
   1. Zoek matmogelijkheden (koning veiligheid, slaan+mat etc.)
   2. Zoek mogelijkheden voor pinnen, vorken, röntgenaanval, aftrekaanvallen, dubbele aanvallen, slaan+hout, weg+hout, minderheid gedekt, netten, klein plan etc.
 4. Onderzoek de mogelijkheden, en besluit de beste zet. Aspecten die je in je keuze meeneemt zijn: speelruimte op het bord, materiaalverhouding, koningsveiligheid, ontwikkeling van de stukken en de pionnenstructuur. 6 basisplannen die je kan gebruiken zijn: 1) ontwikkel en activeer het slechtste stuk, 2) controleer het centrum, 3) verbeter de mobiliteit van de stukken, 4) voorkom rokeren van de tegenstander, 5) wissel pionnen uit en 6) behoudt de dame.
  1. Onderzoek en kies de beste zet om het plan van de opponent te saboteren.
  2. Onderzoek en kies de beste zet om je eigen plan uit te voeren, je eigen plan te ondersteunen.
 5. Test beide keuzes, en valideer je keuze.
  1. Zoek actief naar mogelijkheden waarom en hoe de zet bij 4.1 een slechte zet zou kunnen zijn. Dus stel jezelf de vraag: “Hoe kan mijn tegenstander hierop antwoorden, wat mis ik dat ik denk dat dit een goede zet is?”. Blijkt de zet minder goed dan gedacht, dan ga je terug naar stap 4.1 om een nieuwe en betere saboterende zet te bedenken.
  2. Zoek ook actief naar mogelijkheden waarom en hoe de zet bij 4.2 een slechte zet zou kunnen zijn. Blijkt de zet minder goed dan gedacht, dan ga je terug naar stap 4.2 om een nieuwe en betere ondersteunende zet te bedenken.
  3. Maak je keuze uit de 2 mogelijkheden die je hebt gevonden op persoonlijke voorkeur.
  4. Maak de zet op het bord.
  5. Bedien de klok.
  6. Noteer je zet.

 

 • Neem je tijd voor de stappen ook al ga je bijna door je tijd heen: of je nu verliest op tijd of door een slechte zet, verlies is verlies.
 • Geef jezelf rust terwijl de ander aan zet is; geef je gedachten de vrijheid om te gaan. Ga er van uit dat de ander nu een nieuwe stelling voor je maakt, en verlaag de spanningsboog tijdelijk om jezelf in staat te stellen je concentratie te focussen op de nieuwe stelling straks.