Power poses (Amy Cuddy)

In NLP wordt al lang gewerkt met de non-verbale communicatie met het lichaam, en in het NLP Communicatiemodel wordt de fysiologie als belangrijke factor meegenomen (naast Interne Representatie en Staat/Stemming) die van invloed is op je communicatie.

Amy Cuddy, onderzoekster aan de Harvard University, is één van de wetenschappers die onderzoek heeft verricht naar het effect van onze houding en lichaamstaal. Wat blijkt? Wanneer je een bepaalde houding aanneemt (fysiologie), dan heeft dat invloed op ons denken. Uit gemeten resultaten blijkt dat het aannemen van een specifieke houding binnen 2 minuten een verandering in je hormoonhuishouding teweeg brengt. Met name op de 2 hormonen testosteron (dominantiehormoon) en cortisol (stresshormoon) worden door je houding beïnvloed.

Oefening: voel je meteen gelukkiger met Power poses van Amy Cuddy

  1. Klem een potlood of pen in de breedte tussen je kaken.
  2. Hou dit 2 minuten vol.
  3. Check of je nu gelukkiger bent.

Iedereen weet dat als je gelukkig bent, je je blij voelt en dat je lacht. Andersom blijkt dus ook te werken. Als je geforceerd gaat lachen, vertelt je lichaam tegen je hersenen dat je gelukkig bent.

Het 2 minuten aannemen van een Power Pose zorgt dat je zelfverzekerdheid, passie, enthousiasme en authenticiteit stijgt. De kenmerken zijn: geopend, groot makend, bezit nemend van omgeving. Naast High Power Poses bestaan ook Low Power Poses (gesloten, klein makend, timide) die het tegengestelde effect hebben.

 

Zie meer op TED.com, waar Amy Cuddy een presentatie gaf over de resultaten van haar onderzoek: Amy Cuddy op TED.com.