NLP is geen wetenschap

NLP heeft een fundamenteel andere benadering dan de wetenschap (met de wetenschap wordt hier bedoeld het systematisch kennis verwerven om een specifieke reconstructie te vormen van een deel van de werkelijkheid met behulp van wetenschappelijke methoden).

NLP maakt geen gebruik van de wetenschappelijke methoden, noch wil het de werkelijkheid reconstrueren. NLP heeft een heel ander doel dan de wetenschap, en wanneer je een ander doel hebt, dan gebruik je een andere route.

Hoe is NLP anders dan wetenschap?

NLP is pragmatisch en praktijkgericht, gericht op toepassing en effectiviteit. NLP kan, om het maximale effect te bereiken, in een toepassing kiezen om zich niet te beperken door feiten en realiteit. Het draait binnen Neuro Linguïstisch Programmeren niet om feiten, of om waarheid: het draait om het maximaliseren van gewenste effecten, ofwel het zo effectief mogelijk zijn.

Effectief betekent doelgericht. Effectieve communicatie (als voorbeeld) betekent dus dat je doelgericht communiceert. Dat impliceert dat je een doel stelt (kiest), en vervolgens op dusdanige wijze communiceert dat je het doel bereikt met je communicatie.

Waar wij op school geleerd hebben om vanuit het impliciete doel van feiten, waarheid, logica en inhoud te communiceren, laten we dat bij NLP los. We stellen zelf onze doelen in onze communicatie, en staan stil bij het effect dat we hebben en bij wat we willen bereiken met onze communicatie.

Wat kies jij in je communicatie? Gelijk of geluk? Feiten of effect? Welke verschillende extremen kan je onderstaand bedenken?

  • Een kind zet zijn eerste stapjes
  • Een vriendin vraagt of de broek die ze aan heeft haar dik maakt
  • Iemand komt te laat voor een afspraak
  • Iemand komt voor de 2e keer te laat op een afspraak
  • Iemand heeft een tekening gemaakt en vraagt wat je er van vindt