Neutraliseer negatieve gedachten

Een eenvoudige techniek, voor jezelf, en ook voor anderen, is de neutraliseer-je-gedachten techniek. Met deze techniek kan je terugkerende gedachten die een bepaalde lading hebben voor je, en dan een niet zo fijne lading, ontdoen van de negatieve lading die de gedachte met zich meebrengt.

 

  1. Je kan bewust een negatieve gedachte oproepen, of spontaan een gedachte(gang) opmerken die je hebt en die je van zijn lading wilt ontdoen.
  2. Pik uit de gedachtegang 1 zin, en visualiseer die zin voor jezelf, zodat je op een virtueel bord enkel de woorden die je denkt ziet staan.
  3. Maak de kleuren van de letters zwart, het bord wit. Je kan andere kleuren proberen, totdat je de meest neutrale kleuren hebt gevonden. Ontdek of je met de lettergrootte nog meer neutraliteit kan toevoegen. Onderzoek of het lettertype effect heeft.
  4. Kijk nu enkel naar de letters die je ziet staan. Wat zie je werkelijk? Is er meer dan letters op een bord?
  5. Wanneer je dat wilt, kan je nog met een virtuele wisser de letters uitvegen, of met een virtuele stift extra aantekeningen maken, of wat je maar kan willen met de gedachte die daar neutraal staat te zijn.