Het loslaten van een relatie (Tad James)

Dit proces is ontwikkeld door Tad James (gemodelleerd van een oude Hawaiiaanse gewoonte Ho’oponopono) om elke relatie of verbondenheid te verbeteren en/of vrij te maken, zowel op intrapersoonlijk als op onbewust niveau. Deze beschrijving is beschreven om je een handvat te geven bij het leren van de stappen, om het vervolgens zelf te doen.

 1. Eliciteer de interne representatie (persoon, object, gewoonte, idee). Wanneer je denkt aan …, wat is dan de interne representatie die bij je boven komt?
 2. Dissocieer de representatie, ver voor je, schuin naar beneden.
 3. Krijg overeenstemming over loslaten/ontbinden
  1. “Is het oké voor je onderbewuste dat deel van je te helen (vergeven, vrijlaten) dat (naam persoon, object of idee) voor je is?”
  2. “Is het oké voor dat deel van jou dat (naam van persoon, object of idee) is, dat het geheeld wordt?”. Als je een NEE-signaal krijgt, vraag naar de hoogst mogelijke positieve intentie en vraag aan je onderbewuste het deel te helen juist vanuit het licht van die hoogste positieve intentie.
 4. Begin met loslaten, vrijmaken, ontbinden. “Stel je een oneindige bron van genezende, helende energie of hulpbronnen voor die direct via je hoofd en vanuit je hart naar dat deel van je dat … is.”. Neem waar welke veranderingen zich in de interne representaties voordoen.
 5. Een eerlijke dialoog voor het loslaten, vrijmaken, ontbinden
  1. “Wat moet er nog gezegd worden voordat je helemaal één bent met jezelf?”
  2. Erken de waardevolle kant van de relatie tussen jou en het deel. Bedank de relatie. Overweeg hoe je deze waardevolle ervaring op andere manieren kunt versterken in je leven.
 6. Laat de representatie gaan en/of transformeren
  1. Wanneer de representatie niet verdwijnt of positief transformeert, bekijk dan eens welke verbindingen er nog steeds zijn die jou, de andere persoon en de relatie niet dienen.
  2. Merk op hoe jouw onderbewuste deze verbindingen kan symboliseren.
  3. Vraag je onderbewuste deze verbindingen te verbreken in het belang van alle betrokkenen.
 7. Integreer
  1. Wanneer de relatie nog steeds voortduurt, breng dan de nieuwe representatie in jezelf.
  2. Wanneer je de relatie wilt beëindigen, verbreek dan alle verbindingen en maak een symbool van de positieve waarde en verbindt je daarmee terwijl de oude representatie verdwijnt.