NLP handleiding

Een volledige NLP handleiding met meer dan 300 NLP artikelen.

Algemeen NLP ( Neuro Linguistisch Programmeren ), NLP technieken*, NLP tips, lijstjes, oefeningen, en praktische toepassing gerelateerde artikelen**. NLP manual voor een NLP introductie, NLP Practitioner, NLP Master Practitioner en NLP Trainer. Altijd je NLP Manual bij de hand!

* Een NLP techniek is als een recept. Het is een beschrijving van stappen die je in volgorde uitvoert waarbij standaard NLP vaardigheden als bekend worden vooronderstelt.

**Tips, ideeën en lijstjes die je kan gebruiken in de context van persoonlijke ontwikkeling en / of NLP

 

Woordbeeld of het verschil tussen spellen en lezen

Laten we beginnen met een vraag om woordbeeld duidelijk te maken: kan je de volgende alinea lezen?
“Als je sleplen leret, dan leer je nog neit leezn. Leezn is ites aernds dan sleplen. Als je een worod vaak geoneg hebt geizen, dan lees je neit ltteer voor lteter, maar wrdooen als geehel.”

Posted by Rutger in NLP handleiding

Tips bij het kiezen van een NLP opleiding

Wanneer je staat voor de keuze voor een NLP opleider, misschien wel de opleiding die je het meest gaat gebruiken in je leven, kan je de volgende overwegingen overwegen:

Een NLP opleiding is een unieke toevoeging die heel anders is als wat je in andere opleidingen krijgt. Het is een heel andere..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Heb jij een manier om focus te houden?

Ken jij het verschil tussen lezen en leren? Lezen, oppervlakkig, rondstruinen in de letters die je tegenkomt of leren, de diepte in, betekenis  ontdekken en ervaren vanuit een focus. Hoe vaak kom je een interessant artikel tegen op internet, neem jij je voor om daar wat mee te doen, om het toe te..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Gestructureerd leren en Kolb

Weet je nog? Toen je een klein kind was, en geen idee had dat autorijden iets was wat je moest leren? Je was je niet bewust dat je dat niet kon. En later je eerste rijles, waar je hortend en stotend op gang moest komen? Je werd je heel bewust dat je het niet kon. En later, na een aantal rijlessen,..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Wat is management en managen?

Er zijn allerlei definities te vinden over wat management is, en wat managen is. Definities vanuit een bepaalde invalshoek, zoals Wikipedia de volgende gebruikt: “Management is het besturen van een onderneming of organisatie.”. Dat soort beperkte definities kunnen je afleiden van het brede..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Denken, voelen en doen

Binnen het model van de subjectieve ervaring, zijn er drie elementen die de interactie met de omgeving, context, verzorgen:

Interne toestand (voelen; stemming, staat): hoe jij je voelt, heeft invloed hoe jij op dit moment de situatie ervaart, wat de emotionele betekenis van de situatie is.

Posted by Rutger in NLP handleiding

Hypnose voorbeeld regressie

Intro
Ok, kom even staan (leading), ik laat je iets ervaren, komt helemaal goed, ik wil je vragen om even je ogen te sluiten, ja, en terwijl je je ogen hebt gesloten wil ik je vragen om terug te gaan in de tijd, een tijd dat je ongeveer 5, 6 jaar oud was. Kan jij je dat nog herinneren? (BMIR) 

Posted by Rutger in NLP handleiding

Fasen in ontwikkeling

0-7 jaar: Alles opnemen, spons, enkele autoriteiten hebben altijd gelijk, geloof zonder kritisch denken. 95% van de basis emotionele ontwikkeling gebeurt hier. De juf/meester, papa en mamma, opa/oma zijn sleutelfiguren. Voor echte verandering in coaching kan je de root-cause achterhalen in deze periode..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Uitdaging: spelen met NLP nominalisaties

Wanneer je het Metamodel kent, dan ken je nominalisaties (weet je wat nominalisaties zijn). Mijn uitnodiging is een uitdagende.
Neem eens even de tijd om een aantal grote nominalisaties te ontdekken en te (her)kaderen voor jezelf. Ga na eerst eens na wat de volgende woorden betekenen, voor jou…

Posted by Rutger in NLP handleiding

Herkadering van de waarnemingsposities

Vanuit de hoogst mogelijke positieve intentie, wordt de ervaring vanuit de drie posities waargenomen. De ervaring is in dit geval; een moment waarin je hebt gereageerd, waar jezelf ontevreden over was…..of een moment in de toekomst waar je zult reageren op een voor jou onbevredigende wijze.
1…

Posted by Rutger in NLP handleiding

Oefenen met NLP rapport

Groepjes van 2.

B Be, vertelt ongeveer 1 minuut over een leuke situatie.
A Act, luistert in rapport (pacing, mirroring, in verbinding).

B Be, vertelt ongeveer 1 minuut over een tweede leuke situatie.
A Act, maakt eerst rapport, en gaat vervolgens mis-matchen (verbinding verbreken).

B..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Oefening Actief Luisteren

Groepjes van 2.

B Be, vertelt over de reis hier naartoe.
A Luistert actief:

Pacing (volgen, verbinding maken)
Volle aandacht
Actief begrijpen
a) begrijp hoe kan dit waar kan zijn (verdiept in MOW spreker)
b) laat denken over hoe je straks gaat reageren..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Oefening Back-tracken

Groepjes van 2.

B Be: maakt een Ad zin over een willekeurig onderwerp.

A Act: luistert en herhaalt letterlijk wat B zegt.

B (en eventueel C) controleert de letterlijkheid. Herhaal 3 keer, en wissel.

B Be: maakt een V zin over een willekeurig onderwerp.

A Act: luistert..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Oefening lichaam, lichaamstaal en gevoel: kleien

NLP Oefening Kleien
Vorm de kleinst mogelijke groepjes van minimaal 3 deelnemers, A B en C (en eventueel D en E).

A Act (eventueel D en E ook)
B Be en zegt niets gedurende de oefening.
C Copy

B en C zetten 2 stoelen neer, met de rug naar elkaar, en zonder elkaar..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Jeopardy oefening

Welke vraag hoort er bij dit onderstaande antwoord? Stel de juiste vragen om tot de antwoorden te komen. Zorg er voor dat je antwoorden hebt, gebruik het als mantra, en kijk wat er gebeurt!
Welke vragen leiden tot deze 6 antwoorden?

Omdat ik uniek ben.
Omdat ik besta.
..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Loskomen in een communicatietraining

Spelend naar effectief communiceren
Een training waarin effectief communiceren centraal staat, waar je actieve deelneming wenst terwijl je tegelijk een veilige speelse sfeer neerzet zou je als volgt kunnen doen:
Introductie kader
Kort verhaaltje over wat communicatie is, de relatie..

Posted by Rutger in NLP handleiding

NLP leren is NLP doen

Is het jou wel eens opgevallen hoe een kind helemaal kan opgaan in een speelgoedauto; dat er geen besef is bij een kind dat autorijden iets is wat je moet leren? En hoe je, misschien wel net 18 jaar, voor het eerst plaatsnam in een auto om nogal bruut te ontdekken dat je echt nog wel iets te leren..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Neutraliseer negatieve gedachten

Een eenvoudige techniek, voor jezelf, en ook voor anderen, is de neutraliseer-je-gedachten techniek. Met deze techniek kan je terugkerende gedachten die een bepaalde lading hebben voor je, en dan een niet zo fijne lading, ontdoen van de negatieve lading die de gedachte met zich meebrengt.

 

..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Simpele manieren om focus te houden

Er is een verschil tussen lezen en leren. Lezen is oppervlakkig, gewoon rondstruinen in de woorden die je ziet ten opzicht van leren, meer de diepte in, ervaren van betekenis en voelen vanuit een focus. Herken je dat je een interessant artikel tegenkomt op internet, en dat jij je voorneemt om daar..

Posted by Rutger in NLP handleiding

Donald Trump en NLP.

Hier een interessante video over Donald Trump en zijn taalgebruik. Twijfelde je nog aan het effect van taal? Ik denk dat het Milton-model nog sterker kan worden als we het taalgebruik van deze man verder analyseren, modelleren en toevoegen.

Have fun: