Menu +

NLP artikelen zoeken

Wetenschap en NLP

De wetenschappelijke onderbouwing van NLP

Kort antwoord? Geen. Richard Bandler en John Grinder hebben wel een soort theorie aan NLP gehangen, echter al met het voorbehoud dat zij geen focus leggen op WAAROM iets werkt (wetenschappelijke verklaring) maar de focus is gericht op HOE iets werkt. Zij zoeken met de methode en technieken naar HERHALING VAN EXCELLENTE RESULTATEN.

 

Het is daarmee vrij eenvoudig gebleken om de theoretische onderbouwing ook daadwerkelijk te veranderen in Zwitserse gatenkaas. De wetenschappelijke conclusie op vele aspecten is duidelijk: de gedane claims zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Fundamenteel andere benadering

In de wetenschap worden GROEPEN van mensen onderzocht, en op basis van dit onderzoek statistische conclusies getrokken. Een normale verdeling (Bell curve) zie je daarbij vaak terug.

 

Op basis van een dergelijke verdeling worden labels geplakt op en namen gegeven aan de extremen; in dit voorbeeld de -3s en de 3s. Stel je ziet 100 kinderen die druk doen, dan kan je er voor kiezen om je focus te leggen op de 2,5% kinderen die het meest druk zijn, en gaan onderzoeken welke symptomen bij deze 2,5% kinderen overeenkomstig zijn. Zodat je daarna, op basis van deze symptomen, kinderen kan beoordelen of zij in deze groep behoren (diagnose stellend).

 

Vervolgens kan je dan kiezen voor een aanpak die gericht is op het verminderen van de symptomen binnen deze groep, opdat zij “meer naar normaal” komen.

 

Wanneer onderzoek uitwijst dat de meeste mensen baat hebben bij een bepaalde behandeling, dan zal deze behandeling de standaard worden.

 

Behandelingen moeten aangetoond effectief zijn (onderzocht), voordat zij ingezet (als behandeling) mogen worden.

NLP benadering

Richard Bandler en John Grinder hebben met NLP een fundamenteel andere aanpak:

  • Zij richten zich niet op de normaal, maar op de top 2,5%, de excellenten.
  • Zij richten zich niet op het verminderen van “slechte” zaken, maar op het versterken (leren) van goede zaken.
  • Het gaat er niet om waar een groep de meeste baat bij heeft, maar om wat werkt voor het individuele individu
  • Wanneer iets niet werkt, doe dan wat anders net zo lang tot het werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.