Menu +

NLP artikelen zoeken

Wat is het basisidee van NLP?

Het verhaal gaat dat Bandler en Grinder zich verbaasden over het feit dat veel therapeuten maar matige resultaten behaalden, terwijl er enkelen uitblonken in hun resultaten. Fritz Perls, Virginia Satir en Milton Erickson waren uitblinkers. De vraag die Bandler en Grinder stelden, en die het basisidee achter NLP vormde was: “Wat doen excellenten anders, om hun excellente gedrag te bereiken?”.

Welke vaardigheid je ook neemt, wanneer je een groep gaat verdelen naar vaardigheid, binnen de groep bestaat er altijd een verdeling van beheersing, die overeenkomt met de Bell-curve, zoals in het plaatje hieronder. Enkelen beheersen de gezochte vaardigheid nauwelijks, er is een grote groep middelmatig, en enkelen zijn excellent.

Vaardigheid Bell curve
Vaardigheid Bell curve

Dit in acht nemende, wat is hoe NLP hier naar kijkt, wat is het idee achter NLP..?

1. Wanneer aan de ene kant mensen staan die excellent zijn in vaardigheid X, dan staan aan de andere kant mensen die excellent zijn in vaardigheid –X. Extremen zijn altijd excellent, zij het in tegengestelde vaardigheden. Bijvoorbeeld: excellenten in de vaardigheid “Gelukkig en positief zijn” zijn bedroevend in de vaardigheid “Depressief zijn”, en excellenten in “Depressief zijn” zijn bedroevend in “Gelukkig zijn”.

2. Richt je, wanneer je iets wil leren, niet op de ‘normaal’, maar richt je op de top 2%, de excellentie. De top 2% doet wezenlijk iets anders dan gemiddeld. Haal er het maximale uit!

3. Richt je niet op het verminderen van “slechte” zaken, maar op het versterken (leren) van goede zaken. Bijvoorbeeld iemand die heel goed is in “Depressief zijn”, daarbij ga je niet het “Depressief zijn” verminderen, maar je gaat deze persoon excellent maken in “Gelukkig zijn”.
Let op: dit voorbeeld is gegeven vanuit de vooronderstelling dat de persoon daar voor kiest; je kan het namelijk net zo makkelijk omdraaien voor een gelukkig iemand die om welke reden dan ook depressief zou willen zijn. NLP heeft geen mening over WAT je moet doen of leren, NLP is niet normatief. NLP laat het WAT als persoonlijke keuze; de persoonlijke doelstelling.

4. Het gaat er niet om waar een groep de meeste baat bij heeft of wat meestal werkt, maar om wat werkt voor het individuele individu of in de specifieke situatie. Centraal staat de situatie en/of de persoon met zijn doelstelling. NLP gaat niet over HOE ALTIJD TE HANDELEN maar NLP gaat over de vraag WELK EFFECT WIL JIJ NU BEREIKEN. NLP gaat over het beschikbaar hebben van zo veel mogelijk mogelijkheden, die flexibel kunnen worden toegepast.

5. Wanneer iets niet werkt, doe dan wat anders, net zo lang tot het wel werkt! Voor de liefhebber: zoek eens op het pigeon-effect. Mensen, net als duiven, hebben de neiging om iets waarvan ze het idee hebben dat het werkt, continue te blijven herhalen net zo lang totdat het werkt, zelfs al is het duidelijk dat het niet werkt! Wees je bewust OF wat je doet bijdraagt, en zo niet, doe dan wat anders wat wel zou kunnen bijdragen aan je doel in die situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.