Menu +

NLP artikelen zoeken

Wat is de kern van NLP?

NLP is de afkorting van Neuro Linguistisch Programmeren. Linguistisch met puntjes op de i: linguïstisch.

  • Neuro (van het Griekse neuron), staat voor zenuwcel, als symbool voor het brein.
  • Linguistisch (van Latijn: lingua) staat voor taal, als symbool voor communicatie.
  • Programmeren staat voor het werken in doelgerichte patronen.

 

De naam doet dus vermoeden dat het te maken heeft met doelgerichte patronen in de brein-communicatie. Maar dat is slechts de betekenis van de naam die NLP gegeven is. En een naam is alleen een term waarmee iets aangeduid wordt. NLP is zo veel meer.

 

Wat is dat ‘NLP’ dan?

NLP is ontstaan als een methode. Een methode waarmee vaardigheden in een model konden worden gegoten. Zodat iedereen dit gedrag kon leren. Het is dus eerst een goede methode om vaardigheden te leren.

 

Bij deze methode is het belangrijk om te werken vanuit een specifieke houding: nieuwsgierigheid en flexibiliteit.

 

Nieuwsgierigheid naar wat het is dat andere mensen anders laat zijn, nieuwsgierigheid naar weten hoe het werkt. Open staan voor nieuwe ideeën en inzichten, anders bekijken. Benieuwd zijn naar hoe het werkt. En vervolgens wil je de flexibiliteit om zelf te experimenteren, te spelen, om de dingen die je ontdekt toe te passen, om te proberen of en hoe het werkt.

 

Door het gebruik van deze methode zijn in de afgelopen 35 jaar de zogenoemde NLP-technieken en -modellen ontstaan: allerlei vaardigheden als recept, waarbij de besten als rolmodel hebben gediend. Algemene vaardigheden, en specifieke vaardigheden. Vaardigheden op het gebied van communicatie, training, therapie, gedragsverandering, management, coaching, en zo voort… NLP zit er vol mee.

 

Hoewel niet noodzakelijk, is het gebruikelijk in NLP om mensen te modelleren die ergens heel goed in zijn: excellent zijn. Zodat je een model krijgt van excellent gedrag, de zogenoemde excellentie. En doordat het overdraagbaar is, kan iedereen het excellente gedrag, en dus de excellente uitkomsten, leren. Duidelijk anders dan wat we gewend zijn. Bijvoorbeeld in ons onderwijs, waar we er van uit gaan dat we iets leren door naar een gemiddelde beheersing te streven, streven we in NLP naar het beste.

 

Kort samengevat: NLP is Leren van Perfectie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.