Menu +

NLP artikelen zoeken

Wat is communicatie?

Communicatie is een zelfstandig naamwoord van het werkwoord communiceren en is een nominalisatie (een passieve weergave van een actief proces van informatie overdragen).

 

Communiceren is gedrag, verbaal (met woorden) en non-verbaal (zonder woorden). We tonen continu gedrag, en dus communiceren we constant; we brengen altijd informatie, en dus een boodschap over. We kunnen niet niet-communiceren.

 

De effectiviteit van communicatie wordt bepaald door de mate waarin jij het doel bereikt dat je met je communicatie wilt bereiken. Dus door de mate waarin jouw boodschap door de ander ontvangen wordt, en leidt tot de gewenste reactie zoals jij die hebt bedoeld. In communicatie zijn alle partijen volledig verantwoordelijk voor het resultaat van de communicatie: de betekenis van je communicatie is (of wordt bepaald door) de respons die je krijgt.

 

De betekenis van je communicatie wordt bepaald door:

  • 7 % Woorden
  • 38 % Tonaliteit
  • 55 % Fysiologie

 

De inhoud van communicatie is meer dan alleen de content, de woorden. Het is een mengeling waarbij tonaliteit en fysiologie 93 % betekenis geven aan de communicatie waar nog 7 % gevuld wordt met woorden. Woorden komen voort uit de laag van ons bewustzijn. Tonaliteit en fysiologie worden veelal gevormd in de laag van ons onbewustzijn.

 

Om het dieper effect in je communicatie te behalen, gebruik je rapport. Rapport zorgt voor verbinding op de laag van ons onbewustzijn, door tonaliteit en fysiologie ook te gebruiken.

 

Over de 7-38-55 regel:

Mehrabian (1971): Non-verbale elementen zijn met name van belang zijn voor het overdragen van gevoelens en opvattingen, vooral als ze niet met elkaar in overeenstemming zijn. Het is niet zo dat non-verbale elementen in elk opzicht het merendeel van de boodschap overbrengen. Non-verbale aanduidingen geven de opvatting van de spreker ten opzichte van zijn woorden aan, vooral zijn geloof of overtuiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.