Menu +

NLP artikelen zoeken

Taalgebruik specifieke woorden

Waarom Waarom?

“Waarom” in de vraagstelling vraagt om een verantwoording, zo hebben wij geleerd in ons onderwijs. Mensen zijn eerder geneigd te reageren vanuit een soort verdediging, alsof er een terechtwijzing is. Alternatieven die je zou kunnen gebruiken: “Hoe ben je hiertoe gekomen?”, “Wat maakt dat je dat doet?”.

 

De waarom-vraag kan best gesteld worden wanneer je aan jezelf reflecterend en beschouwend afvraagt waarom je doet, wat je doet. Ook bij levensbeschouwende vragen is een waarom-vraag een begin, richting een reden (up-chunken).

 

Natuurlijk kan je er voor kiezen om waarom wel te gebruiken. Dan kan je de impliciete ‘ter-verantwoording’ sterk verminderen door een warme intonatie te spreken, en het woord iets uit te rekken: “Waaaarrroooommm…?”.

 

Niet Niet!

Niet wordt gezien als het negatief benoemen van iets. Als het niet niet is, wat is het dan wel? Beschijf wat je wel wil! Focus op wat je wel wil!

 

Wanneer niet wel? Wanneer je weet dat het onbewuste “niet” niet begrijpt. Wil je iemand laten denken aan een roze olifant, zeg “Denk NIET aan een roze olifant.”

 

Speel ermee, bijvoorbeeld:
Iemand zegt: “Dat werk valt mij zwaar.”.
Antwoord: “Ja, dat werk is niet licht.”.

 

Onbewust zal doorkomen dat het “werk licht is” en zich verbinden met alle associaties die het daarmee heeft. De ervaring in het moment wordt hierdoor ook lichter.

 

Moet ont-moeten

Wanneer moet er iets? Van wie moet dat dan?(zie ook metamodel).

 

Communiceer vanuit de basisveronderstelling: Be at cause, wees de oorzaak, besef je keuzes!!

 

Er is altijd een keuze. Besef dat het ‘moeten’ iets kan zijn, waar iemand voor gekozen heeft omdat hij/zij het zelf graag wilt. Sommige keuzes kunnen zo makkelijk zijn, dat de keuzemogelijkheid uit het oog wordt verloren, en dan lijkt het op ‘moeten’.

 

Moet je nou ont-moeten? Nee, helemaal niet. Je kan er voor kiezen. Soms werkt moeten als werkwoord hel motiverend. Wanneer dat jouw bedoeling is, dan gewoon doen, toch?

 

Probeer te proberen

Wat is dat nou eigenlijk, proberen? Wanneer ben je klaar met proberen? En wat maakt dat je dit woord gebruikt, wanneer je het gebruikt? Wat voegt het toe?

 

Proberen betekent ‘doen zonder verwacht resultaat’. Waarom zou je dan iets doen? En wanneer ben je klaar genoeg om inderdaad geen resultaat geboekt te hebben?

 

Doe iets, of doe iets niet. Proberen is rammelend prutsen, en ik gebruik het alleen wanneer ik vooraf de nadruk wil leggen op het mislukken (als pre-frame).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.