Menu +

NLP artikelen zoeken

Onbewuste communicatie

Eén van de leuke ideeën in NLP is dat communicatie als begrip niet bestaat: het is een zogenoemde nominalisatie, ofwel enkel een woord om een actief proces aan te duiden. In dit geval (communicatie) een proces van informatie overdragen.

Wanneer we aan het ‘communiceren’ zijn, dan proberen we aandachtig de informatie over te dragen die we willen overdragen. Aandachtig, dus we zijn er bewust mee bezig, bewuste communicatie. Daarnaast sturen we veel meer andere informatie mee; informatie die aan onze aandacht ontglipt. En alles waar onze aandacht niet ligt, is onbewust.

Zoals altijd zijn er weer de 2 aspecten KUNNEN en WILLEN die bepalen of je in je communicatie bewust of onbewust communiceert. KUNNEN bepaalt de vaardigheid die je in het communiceren hebt, WILLEN bepaalt door de keuzes en het doel in je informatie overdragen waar je aandacht ligt.

Een grappig voorbeeld van onbewuste communicatie, leuk om mee te spelen op feesten en partijen, is dat de voeten onbewust wijzen naar waar de belangstelling ligt. De voeten wijzen in de richting waar de persoon naar toe wil gaan. Iemand die in gesprek is, waarvan de voeten wegwijzen, wil weg. Wanneer drie personen praten, kan je zien aan de voeten of er echt een drie-gesprek gaande is, of dat er sprake is van een derde wiel. En kijk eens naar de voeten van iemand die heel erg zijn best doet om jou te negeren… Want wijst er toch een voet naar jou, dan… De voeten verraden waar de belangstelling ligt.

2 reacties op Onbewuste communicatie

  1. Goede middag ik ben al zeker 35 op zoek naar mensen die interesse hebben in onbewuste communicatie. Zelf heb ik er ideen over die veel verder gaan dan wat ik tot nog toe gelezen heb bestrijken alles wat er is. Heeft u misschien interesse om hier over van gedachte te wisselen?

    1. Hoi Wim, sinds ik een hond heb (klinkt wellicht raar, maar waar) deel ik je mening. Ons ‘hogere’ brein is in mijn mening slechts een add-on op ons zoogdierenbrein en ons reptielenbrein. Ons bewuste hogere brein verklaart en vergoelijkt (dissonantie reductie) wat ons reptielenbrein bepaald. Communicatief zijn we precies als (nou, we hebben veel overeenkomsten met) honden, in de zin van (bijvoorbeeld) wegkijken om conflicten en strijd te vermijden, aankijken als strijd en positiebepaling in de pikorde, daar speelt de communicatie zich werkelijk af, terwijl de woorden en het bewustzijn volgen.Boven en onder gedrag van Timothy Leary. Positiebepaling in een ruimte, kijk naar familieopstellingen. Dat is wat ik van mijn hond heb geleerd, door me bewust te worden van hoe hij communiceert, om vervolgens van verbazing in verbazing te vallen wanneer ik in groepen naar de groepsprocessen kijk. Echter, mijn interesse is veel breder. Ik vind het leuk om te ontdekken, me te verwonderen en te verbazen, en dan vooral voor mezelf toe te passen. Niet alleen onbewust, maar ook bewust. Spelen. Niet specialistisch, maar zo breed mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.