Menu +

NLP artikelen zoeken

Houding: De NLP staat

Wanneer je iemand hoort praten over ‘de NLP staat’ (staat als in stemming), dan denk je wellicht dat er maar 1 staat is die met NLP verbonden is. De NLP Bandler-stroming bijvoorbeeld, heeft een soort God-staat (zie jezelf als al-wetend en al-kunnend, en handel daar vandaan) die vaak verward wordt aangeduid als ‘de NLP staat’. NLP Practitioners bij andere stromingen zien de ‘coach staat’, de open en flexibele houding bij het NLP’en vaak als NLP staat.

Maar de echte NLP staat leer je pas in de NLP Master Practitioner. En die is een volledige beheersing van je staat/stemming, en deze effectief gebruiken/aanpassen aan de situatie. De echte NLP staat is niet een bepaalde staat, maar de flexibiliteit om van staat te veranderen.

Volg je opleidingen in NLP, dan zal je sowieso meerdere staten tegenkomen. Door te oefenen met in de dan behandelde staat te komen, wordt het eigenlijke achterliggende leerdoel van flexibel zijn van staat behaald. Enkele voorbeelden van in de NLP opleiding behandelde staten: de coach staat, de trance staat (hypnose), trainer staat (NLP trainer opleiding), modelleer staat (NLP Master opleiding).

In de methode NLP, het modelleren, is de staat van het rolmodel tijdens het excellente gedrag onderdeel van het onderzoek en de daaruit vloeiende techniek. Waak dus voor het idee dat er één NLP staat zou bestaan; dat is niet zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *