Menu +

NLP artikelen zoeken

Aandachtspunten voor beter NLP ankeren

Zeven aandachtspunten bij NLP ankeren

De basis van NLP ankeren is snel geleerd. Hoe verbeter je het effect? Dit zijn de zeven aandachtspunten:

1. Hoe intenser de stemming en beleving (anker zetten), hoe “voller” het anker.
Alle representatiesystemen zijn in de stemming aanwezig en de persoon is volledig geassocieerd. Versterk de stemming met submodaliteiten.

2. Maak van het proces van ankeren een beleving, maak het speciaal. Gebruik VAK-signalen om te laten zien dat er nu echt iets gaat gebeuren, zodat je verwachting kweekt.

3. Hoe vaker gezet, hoe sterker het anker wordt (refractioning en stapelanker).

4. Hoe beter de timing, hoe sterker het anker.
Het anker aanbrengen van voor de “piek” tot de “piek”. Duur: 5 tot 15 seconden

NLP Ankeren
Het proces van NLP Ankeren

5. Hoe duidelijker en unieker de stimulus, hoe beter.
Zorg voor een duidelijke en unieke stimulus. Kies voor een plek is die niet spontaan aangeraakt kan worden. Een kinestetisch anker is het makkelijkst te installeren en zal direct en onweerstaanbaar werken. Vraag vooraf aan de persoon of en waar je hem/haar mag aanraken om een break-state te voorkomen. Maak de stimulus eventueel unieker door meerdere stimuli te combineren, bijvoorbeeld door een geluid te maken bij een aanraking (“ssssss”). Hoe minder andere betekenissen de stimulus heeft, hoe beter.

6. Hoe makkelijker de installatie van een anker, des te makkelijker de stimulus te reproduceren is.
Een makkelijk anker wordt afgevuurd door eenvoudige stimuli te gebruiken. Dit zorgt er voor dat het anker makkelijk reproduceerbaar is.

7. Zorg voor de juiste stemming en beleving tijdens het ankeren. Zorg dat de uitvraag het specifieke gevoel/de specifieke staat/de specifieke stemming heeft dat je wilt ankeren. Ga terug in je uitvraag naar een specifieke seconde waarin het bedoelde gevoel was; als je hoger (minuten of een periode) blijft dan raak je niet de juiste stemming/staat, maar dan krijg je een wazig, gemengde hoeveelheid emoties. Wees dus specifiek in je uitvraag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.