Schrijfoefening: waarheen, waartoe

“Waar kom je vandaan?” vroeg hij aan me. Tja, waar komt iemand vandaan? Waar gaan we naartoe? Wie zijn we? Wat zal het kader zijn waarbinnen dit gesprek verder gaat? Welke richting wil ik het opsturen? Wat zou het niveau zijn dat die ander aankan?

Genereus laat ik zien dat ik vertrouwen heb in hem. “Ik kom uit een diep dal. Ik ben net twee jaar weer aan het klimmen, omhoog, en krijg de dingen op de rit.”. In stilte wacht ik op een reactie.

Een vlieg komt van de linkerkant naar mijn wang, gevangen in mijn ooghoek. Irritant komt hij dichterbij, op onderzoek of ik een goede plek ben om maden in te kweken. Nou, nee, nog niet, al had het niet veel gescheeld.

Ik laat mijn blik weer gaan naar de ander, die poogt een antwoord te vormen gezien mijn iets ongemakkelijke gefriemel met zijn vingers… Diplomatiek, recht voor zijn raap, wat zal het dit keer zijn..? Ik wacht af, en laat mijn blik gaan naar zijn hals waar een net te grote ketting van goud een groenig amulet tegen het vallen beschermt.

Het blijft nu wel erg lang stil. “Sorry, maar ik ben even kwijt waar we het over hebben.” zegt hij vervolgens. “Ik kan me niet zo lang concentreren, en mijn korte termijn geheugen, dat gaat niet zo goed…”.