Menu +

NLP artikelen zoeken

NLP techniek: Break-state

Een break-state is een manier om STOP te zeggen (tegen jezelf of tegen een ander), bijvoorbeeld omdat de aanwezige staat je nergens brengt of je op het verkeerde pad brengt.

In veel technieken binnen NLP worden break-states gebruikt om de ander uit de huidige staat te krijgen naar een neutrale staat te brengen, zonder werkelijk “stop” te zeggen.

Een break-state kan elementen van humor of verrassing bevatten, en heeft als doel om met een schok de huidige gedachtegang te doorbreken. Wanneer een kindje verdrietig is, stopt het vaak met huilen door een snoepje te geven… Wanneer je een munt laat vallen op de grond, zullen veel mensen daar de aandacht naar laten gaan… Al is het voor 1 of 2 seconden, de gedachtegang is gestopt. Break-states gebeuren ook in het dagelijks leven om ons heen. Wordt je aandacht al gevangen wanneer er een aantrekkelijk persoon langs loopt of wanneer een ambulance met loeiende sirenes voorbij komt, een straaljager die overvliegt?

Ervaar voor jezelf, gedurende een dag, hoe vaak het gebeurt dat je aandacht wordt gevangen door iets, waardoor je staat op dat moment verandert. Wat gebeurt er daarna, ga je terug naar de vorige staat of kom je in een nieuwe staat?

En hoe zou jij dat, nu je dit weet, zelf kunnen gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.