Zwarte piet

Mijn kinderen willen gewoon een leuk feest van Sinterklaas.

Zwarte Piet is daar geen wezenlijk onderdeel van, behoudens de rol die zij hebben in de verklaring van hoe de cadeaus ineens verschijnen. Sterker nog, als een Zwarte Piet ineens de persoonlijke ruimte van mijn kleinsten betreedt ben ik lang bezig om het stressniveau bij mijn kind te verlagen, om het huilen te stoppen. Dat lijkt me niet een ingrediënt van een leuk feest.

Ik hoor niemand klagen over het verdwijnen van de oude kachel en de roetpijp, en over hoe de CV installatie het feest van Sinterklaas verpest. Hoe verschijnen nu de cadeautjes? Wat doen we nu met schoenen zetten?

En, waar is de klaagzang over het verdwijnen van de roe, symbolisch voor de rol van boeman die Zwarte Piet in de 19e eeuw heeft gekregen? Ergens zit die rol er nog steeds in, die rol van boeman, als ik de reactie van mijn jongsten zie.

En daarvoor, waar was de klaagzang midden in de 19e eeuw toen de hulp van Sinterklaas (gekleed en gemaskerd als harlekijn, een clown, een grappenmaker) ineens “Pieter me knecht” werd en toen de rol van boeman inclusief roe kreeg?

Waarom maken we deze hele discussie zo belangrijk, terwijl het een bijzaak voor een leuk feest is?

Kunnen we Sinterklaas de cadeaus gewoon via PostNL laten bezorgen?
Kunnen we de postbode de nieuwe harlekijn laten zijn?

En gaat nu weer over naar de orde van de dag.