Tjeee, wat raar dat mensen stemmen zoals ze doen…

Jaren van politieke keuzes hebben geleid tot waar we nu zijn. Geld voorop gesteld, kwaliteit achtergesteld, door de mensen zelf in het stemhokje. Na jaren van focus op zo min mogelijk betalen aan de overheid, zo laag mogelijke belastingen, komt het effect keihard terug.

De zorg. De zorg is veel te duur. Ja, knikten we, en we stemden voor privatisering van de zorg. Nu zie je jouw oma die maar eens per week doucht, luiers draagt, omdat de goedkoopste goedkoop kon zijn door minder personeel in te zetten. En maar klagen, terwijl we zelf de keuze hebben gemaakt om zo min mogelijk te betalen. Zonder geld geen kwaliteit.

En privatisering van PostNL. Waar je vroeger een goede baan had als postbode, heb je nu vier mensen die ver onder het minimum zich het vuur uit de sloffen lopen om iets te verdienen. 25.000 mensen die een goede baan hadden komen nu niet meer rond van hetzelfde werk.

De thuiszorg, de een na de ander gaat failliet omdat het personeel niet meer betaald kan worden met het budget dat wordt geboden. En de managementfocus, 32 billen per uur, maar een praatje, dat kan niet meer. Wat is zorg eigenlijk?

Jeugdzorg, ook daar lekker uitbesteden, en goedkoper werken. Goedkoper, goedkoper, goedkoper.

En maar denken dat het dan beter wordt.

Beter, meer kopen, het lijkt wel synoniem. Stunters die goedkope artikelen van wegwerpkwaliteit aanbieden, door kinderhandjes gemaakt, tja, lastig maar niet te veel aan denken. Dat we met deze goedkope rommel onszelf in de vingers snijden doordat vakmensen geen werk meer hebben, daar hebben we nu geen boodschap aan.

Auteurs die tot bloedens toe hun vingers over toetsenborden laten razen, in de hoop dat er een boek uitkomt, waar ze copyright op hebben zodat ze wat kunnen verdienen, komen in de zoekresultaten plotseling hun eigen werk tegen, zodat iedereen het vrij kan lezen zonder dat er een cent voor betaald wordt. Denk maar niet dat de politiek daar wat aan doet. Zelfde voor fotografen. Publiceren van je werk betekent dat allerlei grote internetbedrijven ineens rechten claimen als je de foto via hun website toont.

Programmeurs, kleine lettertjes goed gelezen? Elk idee dat je krijgt tijdens het werken met software kan maar zo geclaimd worden zonder dat je het weet.

En als dan jan-met-de-pet een film download, dan is de politiek er wel. Want, de grote industrie loopt een tientje mis. Een downloadverbod, alleen voor het individu, want de groten eigenen zich gewoon toegang tot je computer, je smartphone, je leven. Hoezo, privacy?

Goedkoop is duurkoop. De politiek doet haar werk slechts voor de grote industrie, en dank zij democratie krijgen we nu een periode van matige keuzemakers die op opportunistische partijen gaan stemmen, in de ijdele hoop dat het dan beter gaat worden.

Ik zie een vicieuze cirkel waar we voorlopig nog niet vanaf zijn. Tenzij naburige agressievelingen hun kans pakken. Machteloos en willoos zijn we.