Shared hosting omgevingen en parse_ini_file()

Als ontwikkelaar voor PHP omgevingen, kan je tegen de beperkingen aanlopen die een hostingprovider oplegt in het kader van het beveiligen van de gedeelde hosting omgeving.

Één van de problemen kan zijn dat je door het gebruik van een parse_ini_file() functie in een omgeving waar het gebruik van deze functie beperkt is, je software tegen waarschuwingen en zelfs errors aanloopt. Een bekende is Warning: parse_ini_file() has been disabled for security reasons. Het gevolg is dat de functie niet wordt uitgevoerd, en aangezien je deze code waarschijnlijk niet voor de kat zijn viool in je software hebt opgenomen, loopt je software spaak. Het gevolg is dat je software door een deel van je doelgroep niet te gebruiken is, want ook al is een mogelijke oplossing/work-around om van hostingprovider te switchen, veel potentiële gebruikers zullen een verhuizing niet over hebben voor het gebruik van jouw software. Bovendien zullen er allerlei berichten over foutmeldingen in je support pagina verschijnen die dan wellicht niet met jouw software te maken hebben (het is een legitieme functie) maar met de hosting provider.

Er is een eenvoudige oplossing, door de functie parse_ini_file() te vervangen door parse_ini_string(). Wanneer je er voor kiest om die oplossing te gebruiken in je software, zal je minder foutmeldingen en waarschuwingen krijgen, wat de beleving van je potentiële klant verbetert, en je doelgroep vergroot.

Een voorbeeld hoe dit er uit ziet:
In plaats van:
$config = parse_ini_file('config.ini', true);

Gebruik je:
$contentown = file_get_contents('config.ini', true);
$config = parse_ini_string($contentown, true);

Succes, en veel klanten!