Schrijfoefening: Anton Tijgerlijn maakt een vergrootglas

Hoi, leuk je te zien. Ik ben Anton Tijgerlijn. Of dat is hoe ik heet. Dat is wat jij kan zeggen als je mij wil hebben, bedoel ik. Maar daar gaat het niet om. Ik dwaal af. Goed, ik wil je graag iets zeggen. Of laten zien is het juiste. Ik heb iets raars, en ik wil je vragen of jij me wilt helpen om eens te kijken of mijn ogen wel goed zijn. Ik weet niet goed hoe ik het moet zeggen, dus heb je even tijd om even te kijken?

Dit is het. Ja, het lijkt een gewoon vergrootglas. Dat was wat ik wilde maken, maar het doet iets anders. Ik dacht dat ik het goed deed, maar ik deed het precies andersom. Het maakt niet kleine dingen groot; het maakt grote dingen klein. En niet van dingen dichtbij, maar dingen ver weg. Dus grote dingen ver weg zie je ineens als kleine dingen dichtbij. Denk ik. Heel maf. De hele Melkweg als een spikkeltje in het grote geheel van melkwegen. Denk ik. Alsof de Melkweg een molecuul is in een grasspriet onder een microscoop. Toe, kijk nou.

En, wat zie je? Waar lijkt het op? Ja, he? Raar, he? Dat kan toch niet? En dan te bedenken dat wat je ziet maar 1 kant is. Wat zou je zien aan de andere kant? Het lijkt inderdaad wel alsof we in het grote plaatje maar een piepklein onderdeel zijn van een groter geheel. Het lijkt wel een soort alien. Zoals ze aliens in films laten zien. Alsof we het altijd al wisten, maar nooit zagen. Nu pas, door een fout vergrootglas. Een verrekijkverkleinglas. Een macroscoop.

Wat zeg je? Ja, het beweegt langzaam. Alsof in het groot alles veel langzamer gaat. Zoals een olifant zijn poten trager beweegt dan een vlieg zijn vleugels. Links? Nee, daar heb ik nog niet gekeken. Ja, je hebt gelijk. We liggen in de schaduw van iets ronds. Een grillige rand. Haha, het heeft de vorm van een gehaktbal… Zou daarom het heelal zo donker zijn? Dat er altijd licht is, alleen dat die gehaktbal noem ik het maar even het licht tegenhoudt?

Eten? Wat bedoel je? Die Alien? Die witte streep? Een prikker? Zo’n klein vorkje? Laat eens kijken… Ja, ik zie het. Ik snap wat je bedoelt. Maar dan… Zijn wij dan slechts een onderdeel van een spetter ketchup op een bord? Of een druppel jus? Of een kloddertje mayo zoals je krijgt wanneer de fles bijna leeg is? Ik kan het niet goed zien…