NLP Dunning-Kruger momentjes

Dat je met iemand in gesprek bent over een onderwerp, bijvoorbeeld in mijn geval over NLP, en dat die ander zichzelf als expert in alle zekerheid uitlaat en daarbij volledig de plank misslaat. Oh, daar heb ik zo’n hekel aan! Frustratie omdat de ander zo ontzettend fout zit, vanuit de sociale conventie kan je de ander er niet op wijzen, bovendien is het verschil in inzicht en achtergrondinformatie zo groot dat je misschien wel weken bezig moet zijn om de ander het inzicht te geven wat je nodig hebt om de conversatie enigszins nuttig en interessant te maken…

Nee! NLP is NIET NIET vermijden, en alles positief zeggen. Tegen iemand die de straat oversteekt zonder op te letten kan je kiezen of je roept “Let op, je steekt een straat over”, of korter “Stop”, maar in het geval dat het zo’n NLP-is-positief figuur zeg ik liever “Niet oversteken!”. Andere interne representatie, ander effect.

Want, NLP gaat niet over positiviteit, maar over effectiviteit. Of je schrijft “Je wordt er niet rustig van” of “Je wordt er kwaad van”, dan is de interne voorstelling bij de eerste rust om vervolgens de negatie te ontdekken, waar bij de tweede de interne voorstelling gelijk kwaad is. Wat de essentie is in deze, is dat je kan KIEZEN voor de ene of de andere (of welke je nog meer kan verzinnen).

Als je rust wilt suggereren, die emotie wilt benadrukken en oproepen, dan kies je de eerste.
Als je kwaadheid wilt suggereren, dan kies je de 2e.

En NEE! NLP is niet (alleen) erg goed of erg geschikt in welk onderwerp dan ook (bijvoorbeeld reframen). Dat jij een stukje NLP ooit ergens hebt opgepikt, en dat goed (!?!?!) kan toepassen, handig vindt, wil niet zeggen dat dat het enige onderwerp is, en het gaat al helemaal voorbij aan de onderliggende gedachten. Trouwens, elk onderwerp is gejat, dat is namelijk de essentie van NLP! Kijken wat anderen doen, en dan nadoen op zoek naar hetzelfde effectieve resultaat. Dat je ooit een grasspriet hebt gezien, betekent niet dat je de wei begrijpt.

Je kan er niets mee, dat soort nitwits, mensen die een populair boek hebben doorgebladerd over welk onderwerp dan ook, en vervolgens zich een houding aanmeten als expert. Je zou er wellicht over moeten lachen, maar dat is dan weer iets wat ik zelf te leren heb.