Help! Welke NLP opleider moet ik kiezen?

Iemand vertelde mij dat zijn werkgever (na veel gesoebat) goedgekeurd heeft dat hij een NLP cursus/training gaat doen, vanuit de optiek ‘werken met klanten’. Zijn vraag aan mij: heb jij een aanbeveling welke cursus ik moet doen, of waar ik het beste kan informeren?

Graag deel ik het antwoord wat ik hem kon geven:

—————–8<——————————

Eigenlijk zijn er maar twee opleidingen (NLP Practitioners) in NLP. De rest is allemaal afgeleid, toegepast, of uitgekleed. Zelfs de NLP Trainer opleiding is enkel een toegepaste NLP opleiding. Ik zou je dan ook aanraden om een algemene opleiding te doen; de toepassing in jouw specifieke situatie doe je dan zelf (mooi leereffect; houdt je bezig).

Deze algemene opleidingen zijn allereerst de NLP Practitioner, en als vervolg een NLP Master Practitioner.

Belangrijk daarbij is dat er een stroming is die uitgeklede versies aanbiedt, te herkennen aan het stempel “Society of NLP” van Richard Bandler. Wat je daar leert is ongeveer de helft van de andere stromingen.

Een volledige NLP Practitioner is zeker 14 dagen lang. Ga eens kijken bij de aanbieders, en wees daarbij jezelf: kan de trainer wel met jouw nieuwsgierigheid, snelheid en diepte omgaan? Stel vragen en vraag door: heeft de trainer voldoende bagage om adequaat antwoord te geven, of blijft deze je het antwoord schuldig. Dan ga je afknappen!

Een mooie test is om de trainer een onderbouwing te vragen hoe NLP bijdraagt aan jouw casus ‘werken met klanten’. Gewoon als algemene vraag poneren, en kijken hoe ze er mee omgaan. Vragen ze door, of gaan ze vanuit eigen ervaring verder? Eerst is goed NLP, tweede is slecht NLP. Komen ze met een passend antwoord, of vinden ze het lastig? Passend antwoord duidt op NLP kunnen toepassen en kunnen inleven, lastig duidt op ofwel een te theoretisch kader of een te specifiek toegepaste stijl.

Een goede NLP opleiding leert je algemene NLP ideeën situationeel toe te passen en geeft je de vaardigheid om NLP te doen. Als je theorie wilt, dan dan je beter een boek kopen dan een opleiding volgen. Een NLP opleiding (een goede) vraagt dan ook meer een hands-on training dan een docerende stijl.

Als ik zo vrij mag zijn, mag ik je Alphons Vinkesteijn aanraden? Hij is algemeen, weet waar hij het over heeft, goed rolmodel en heeft een duidelijke visie in NLP waar je over kan sparren met hem. Dat laatste maakt het extra interessant. Google maar op livinglife.nl, dat is zijn trainingsbureau.
Hij heeft gratis kennismakingsworkshops waar je vrijblijvend kennis kan maken met hem, en zijn beeld op NLP.

Als je bij een stuk of drie aanbieders zo’n gratis kennismaking doet (de meesten hebben dat), dan gewoon op gevoel je trainer kiezen.

Succes, en ik hoor graag wat het wordt!