Experiment voor politici

Stel je voor:
Je woont aan een plein. Rondom dat plein staan 6 huizen. Ieder heeft een eigen deel, een eigen erf, en er is een gezamenlijk deel.

Gezamenlijk onderhouden jullie het groen door een corveelijst. Met de buurman links carpool je naar je werk. Met de overburen heb je een afspraak over oppassen op de kinderen. Als je op vakantie gaat geeft de buurman links de bloemen water, en het meisje van tegenover neemt even tijdelijk de hond van je over zodat er meer vrijheid is om op vakantie te gaan.

Hoe zal de sfeer zijn op dit pleintje?

Op een gegeven moment komen er nieuwe mensen wonen. Zij kijken aan hoe het gaat, en ervaren de betrokkenheid van het pleintje. Ze vinden het heerlijk wonen aan het pleintje, en willen ook hun steentje bijdragen. Zij dragen efficiëntie bij. Het kost ons allen tenslotte tijd en geld, al die afspraken, dus wellicht dat we op een andere manier kunnen regelen dat we deze voorzieningen behouden. Ze zoeken e.e.a. uit, en al snel blijkt dat er oplossingen blijken te zijn die efficiënter zijn (dat wil zeggen: zelfde doel in minder tijd of met minder geld). Periodiek overleg wordt geregeld. De kinderen gaan voortaan naar de BSO. Voor het groen wordt een tuinman ingehuurd. Voor het carpoolen wordt een taxi geregeld. De tuinman doet de bloemen tijdens vakantie, en de hond gaat voortaan naar het asiel.

Tevreden stappen alle bewoners een nieuwe manier van werken binnen. Na een tijdje blijkt dat het periodieke overleg steeds minder wordt bezocht. En hoe zal de sfeer een half jaar later zijn, op dit pleintje? Wat is er veranderd?

Vind je het nog steeds vreemd dat de kloof tussen politiek en burger groeit..?

Privatisering (of outsourcing) doe je alleen als
1) het uit te besteden object geen strategisch belang heeft en
2) het uit te besteden object geen strategisch belang heeft en
3) het uit te besteden object geen strategisch belang heeft en
4) het uit te besteden object geen strategisch belang heeft en
5) het uit te besteden object geen strategisch belang heeft en
6) het uit te besteden object geen strategisch belang heeft en
7) het uit te besteden object geen strategisch belang heeft en
8) het uit te besteden object geen strategisch belang heeft en
9) het uit te besteden object geen strategisch belang heeft en
10) van dezelfde kwaliteit of goedkoper of sneller kan worden geleverd.

Betrokkenheid van burgers bij de overheid (zorgdrager van het algemeen belang) is het ultieme strategische belang van de overheid. Zonder betrokkenheid van de burgers heeft de overheid en politiek geen bestaansrecht. Privatisering is dan ook een strategische blunder van jewelste, hoeveel efficiëntie er ook te halen is.