Een hond of een puppy

Wanneer je interesse groeit, en het verlangen om een hond te nemen uitmondt in het besluit om dit huisdier te gaan verzorgen dan is misschien de eerste keuze of je een hond of een puppy neemt.

Een puppy is net als een klein kind. Niet alleen moet hij alles nog leren, ook qua gedrag en afhankelijkheid is een puppy volledig op jou aangewezen. Een hond daarentegen is vanaf een jaar of twee veel zelfstandiger, en veel makkelijker in de omgang omdat hij al is afgericht en dus makkelijker in het gedrag te sturen.

Het is goed om te weten waarom je eigenlijk een hond of puppy wilt. Wanneer je bijvoorbeeld lekker wilt wandelen dan is het goed om te weten dat een puppy gedurende het eerste levensjaar niet te veel mag wandelen. Een puppy groeit heel snel. Als vuistregel mag een puppy, om groeiproblemen te voorkomen, in het eerste levensjaar niet meer lopen dan het aantal minuten dat de hond in weken oud is. Dus wanneer je wil wandelen kan je wellicht beter een hond kiezen.Dus ga eens na bij jezelf welke leuke dingen je met de hond wilt gaan doen, en of je die dingen die jij zo graag wil doen beter met een hond of een puppy kan doen.

Het opvoeden van een hond in de eerste twee jaar van zijn leven vergt een behoorlijke inspanning. Zonder goede discipline, en dan bedoel ik zelfdiscipline van de baas, wordt het een lastig proces. Wanneer je de puppy bijvoorbeeld wilt leren om bij je te komen wanneer je “hier” als commando gebruikt dan zijn er allerlei manieren waarop het mis kan gaan. Wanneer je niet consequent bent leer je de hond dat er kennelijk momenten zijn waarop hij of zij niet aan het commando hoeft te voldoen. Wanneer het woord “hier” niet op een voldoende specifieke manier presenteert, is het voor de hond lastig om te onderscheiden op welk moment je een commando geeft en op welk moment je in een normale conversatie het woord “hier” gebruikt zonder dat je een verwachting van de hond. En aangezien spraak lastig is voor honden om te verstaan treedt deze verwarring op bij alle woorden die lijken op “hier”, waarbij de klinker het meest duidelijk is voor de hond. Voor een hond klinkt hier hetzelfde als dier, vier enzovoort. Consequent zijn betekent dus niet alleen dat je telkens hetzelfde moet reageren in de interactie met het dier; het is meer dan dat. Het is een proces van heel bewust voorspelbaar gedrag presenteren aan de hond zodat je het mogelijk maakt voor het dier om jou te begrijpen.

Consequent betekent ook dat je halverwege niet ineens je verwachtingen kan bijstellen. Het is heerlijk om met een puppy op de bank te zitten, lekker op schoot, maar de hond leert daarmee dat hij op de bank mag zitten. En later als het dier groot is dan is er in zijn beeld niets veranderd behalve dat hij niet meer op de bank mag zitten, wanneer je minder prettig gaat vinden. De hond raakt in verwarring, en wordt beperkt in zijn vrijheid en zal dat opvatten als straf, als verlaging van zijn positie in de roedel. Het loont om vooraf na te denken over wat je de hond wel en niet toestaat wanneer hij volwassen is zodat je gelijk vanaf het begin consequent je verwachtingen helder hebt.